
Tortilla w stylu McWrapa
Lubisz klasycznego McWrapa? Mamy przepis, który zaspokoi Twój apetyt na tę sztandarową potrawę restauracji McDonald’s. Tortilla w stylu McWrapa to nic innego jak pyszne połączenie chrupiącej tortilli z farszem na bazie warzyw, mięsa, mozzarelli i sosem jogurtowym. A także źródło wapnia, witaminy C, folianów czy witaminy B12. Czyli McWrap – ale w zdrowszej, lepszej wersji. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistej
120 g
|
100 g
|
sałaty lodowej
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,3
|
sztuki cebuli czerwonej
20 g
|
0,5
|
opakowania mozzarelli light
60 g
|
300 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka.
Mozzarellę ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki.
Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy: jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Układamy kurczaka i smażymy przez około 3–4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty i całkowicie biały w środku. Jeśli po przekrojeniu mięso jest różowe, smażymy jeszcze minutę. Usmażone kawałki odkładamy na chwilę.
Na środku tortilli układamy sałatę, paprykę i cebulę. Dodajemy usmażonego kurczaka, posypujemy mozzarellą i polewamy przygotowanym sosem jogurtowym.
Zawijamy tortillę, składając najpierw dolną część do środka, a potem oba boki, formując rulon.
Na suchą patelnię kładziemy wrapa złączeniem do dołu. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 1–2 minuty, aż tortilla się zarumieni. Obracamy i podgrzewamy z drugiej strony przez kolejne 1–2 minuty. Kroimy wrapa na pół i podajemy na ciepło.