Tortilla w stylu McWrapa

Tortilla w stylu McWrapa

Lubisz klasycznego McWrapa? Mamy przepis, który zaspokoi Twój apetyt na tę sztandarową potrawę restauracji McDonald’s. Tortilla w stylu McWrapa to nic innego jak pyszne połączenie chrupiącej tortilli z farszem na bazie warzyw, mięsa, mozzarelli i sosem jogurtowym. A także źródło wapnia, witaminy C, folianów czy witaminy B12. Czyli McWrap – ale w zdrowszej, lepszej wersji. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tortilla w stylu McWrapa
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

526 kcal Kalorie
45 g Białko
22 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
476 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
2
sztuki tortilli pełnoziarnistej
120 g
100 g
 sałaty lodowej
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
0,3
sztuki cebuli czerwonej
20 g
0,5
opakowania mozzarelli light
60 g
300 g
 mięsa z piersi kurczaka
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

526 kcal Kalorie
45 g Białko
22 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
476 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

2

Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka.

3

Mozzarellę ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki.

4

Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy: jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

5

Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Układamy kurczaka i smażymy przez około 3–4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty i całkowicie biały w środku. Jeśli po przekrojeniu mięso jest różowe, smażymy jeszcze minutę. Usmażone kawałki odkładamy na chwilę.

6

Na środku tortilli układamy sałatę, paprykę i cebulę. Dodajemy usmażonego kurczaka, posypujemy mozzarellą i polewamy przygotowanym sosem jogurtowym.

7

Zawijamy tortillę, składając najpierw dolną część do środka, a potem oba boki, formując rulon.

8

Na suchą patelnię kładziemy wrapa złączeniem do dołu. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 1–2 minuty, aż tortilla się zarumieni. Obracamy i podgrzewamy z drugiej strony przez kolejne 1–2 minuty. Kroimy wrapa na pół i podajemy na ciepło.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.