Sałatka z rostbefem, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami cherry
Szukasz lekkiego, a zarazem sycącego dania? Sałatka z rostbefem, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami cherry sprawdzi się doskonale. Soczyste mięso i kolorowe, chrupiące warzywa stworzą kompletną, idealną kompozycję smaków i aromatów na Twoim talerzu. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
200 g
|
mięsa z rostbefu
|
385 g
|
sałaty rzymskiej
|
10
|
sztuk pomidorków cherry
200 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
0,5
|
łyżki octu
5 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ósemki, gotujemy w osolonej wodzie (przez ok. 10 min, czas liczony od zagotowania), odcedzamy. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termoobiegiem przez 25 minut.
Na mocno rozgrzanej patelni smażymy rostbef przez około 7 minut, przewracając co minutę. Odstawiamy na 4 minuty.
Sałatę myjemy i suszymy. Pomidorki kroimy na połówki, seler w cienkie paseczki, ogórki w plasterki, mięso na cienkie paski.
Mieszamy składniki sosu: miód, musztardę, ocet, sól i pieprz.
Na sałacie układamy warzywa i kawałki mięsa. Polewamy sosem i posypujemy pokruszonymi orzechami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.