
Sałatka z ryżem i kurczakiem
Szybka, łatwa, pyszna i sycąca: czy tak powinna wyglądać sałatka idealna? Jeżeli Twoja odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, to mamy coś dla Ciebie. Nasza sałatka z ryżem i kurczakiem spełni wszystkie Twoje wymagania — a dodatkowo dostarczy mnóstwa wartościowych składników odżywczych. Jakich? Między innymi witaminy C, B12 i beta-karotenu. Smacznego!

Kategorie









Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
ryżu basmati
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
120 g
|
ananasa
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
60 g
|
pestek dyni
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu produktu. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Kurczaka kroimy w średnią kostkę (ok. 2 cm). Posypujemy solą, pieprzem oraz słodką papryką według własnego uznania, dokładnie mieszamy, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika. Wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy bez przykrycia przez 6–7 minut, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony i przestanie być surowe w środku (jasny kolor przy przekrojeniu). Odstawiamy mięso do przestudzenia.
Paprykę czerwoną oraz ananasa kroimy w średnią kostkę (ok. 1-1,5 cm). Kukurydzę konserwową odcedzamy na sitku z zalewy.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni na średniej mocy palnika przez 2–3 minuty, bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia i uwolnienia aromatu.
W misce łączymy ryż, kurczaka, paprykę czerwoną, ananasa, kukurydzę konserwową oraz pestki dyni. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki.
Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem do smaku.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.