![Pistacjanki [Airfryer]](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2025/02/14165603/Pistacjanki-1.jpg)
Pistacjanki [Airfryer]
![Pistacjanki [Airfryer]](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2025/02/14165607/pistacja.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
porcja spodu drożdżowego na bazie mąki pszennej (do pizzy)
140 g
|
80 g
|
pasty pistacjowej
|
4
|
łyżeczki miodu
48 g
|
0,2
|
szklanki mleka
50 g
|
20 g
|
orzechów pistacjowych
|
4
|
łyżki mascarpone
96 g
|
125 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Urządzenie rozgrzej do 180°C lub użyj odpowiedniego programu w Twoim Airfryerze.
Wyłóż dno papierem do pieczenia, zostawiając otwarte brzegi dla swobodnego przepływu powietrza.
Rozwiń ciasto drożdżowe na stolnicy. Rozwałkuj delikatnie, jeśli jest grube.
Posmaruj ciasto pastą pistacjową – zostaw ok. 1 cm wolnego brzegu. Skrop pastę miodem i posyp posiekanymi pistacjami.
Zwiń ciasto w roladę i pokrój na plastry (ok. 2-3 cm).
Posmaruj wierzch mlekiem za pomocą pędzelka kuchennego.
Ułóż pistacjanki w koszu Airfryera. Nie układaj ich zbyt ciasno, ponieważ urosną.
Piecz w 180°C przez 10–12 minut, aż będą złociste. Jeśli Airfryer piecze nierówno, w połowie czasu obróć kawałki.
Podawaj posmarowane mascarpone i posypane owocami. Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, warto je wcześniej rozmrozić.