Pieczone uda kurczaka z jabłkami i żurawiną

Pieczone uda kurczaka z jabłkami i żurawiną

Udko z kurczaka to klasyczny obiadowy wybór – kluczem jest jednak jego odpowiednie przygotowanie. Dlatego jeśli masz ochotę na coś, co zachwyci Twoje kubki smakowe od pierwszego kęsa, a jednocześnie będzie wpisywało się w polskie kulinarne tradycje, postaw na pieczone uda kurczaka z jabłkami i żurawiną. Ich sekret? Połączenie wytrawnych smaków ze słodko-kwaśnymi jabłkami i żurawiną. I choć w takiej wersji podajemy zwykle mięso kacze lub gęsie, to udka kurczaka sprawdzą się w tym wydaniu perfekcyjnie. Będą jednocześnie znacznie zdrowszym wyborem niż dużo tłustsza kaczka czy gęś. Koniecznie wypróbuj i ciesz się obiadem niczym z najlepszej restauracji!

15 min
Czas przygotowania
75 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczone uda kurczaka z jabłkami i żurawiną
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

462 kcal Kalorie
35 g Białko
16 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
227 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu basmati

udka:

500 g
 udek z kurczaka
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
sztuka jabłka
150 g
100 g
 żurawiny
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,2
szklanki wody
45 g

brukselka:

10
sztuk brukselek
170 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

462 kcal Kalorie
35 g Białko
16 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
227 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oliwą. Dodajemy wodę i pokrojoną drobno cebulę.

3

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tryb góra dół przez 30 minut.

4

Otwieramy naczynie. Dodajemy kawałki jabłka, żurawinę. Pieczemy bez przykrycia kolejne 30 minut.

5

Brukselkę kroimy na pół. Połówki smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sól. Smażymy do uzyskania złotego koloru co jakiś czas mieszając. Zalewamy wodą do połowy i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Do miękkiej brukselki dodajemy miód.

6

Udka podajemy z ryżem i brukselką.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?