Pieczone uda kurczaka z jabłkami i żurawiną
Udko z kurczaka to klasyczny obiadowy wybór – kluczem jest jednak jego odpowiednie przygotowanie. Dlatego jeśli masz ochotę na coś, co zachwyci Twoje kubki smakowe od pierwszego kęsa, a jednocześnie będzie wpisywało się w polskie kulinarne tradycje, postaw na pieczone uda kurczaka z jabłkami i żurawiną. Ich sekret? Połączenie wytrawnych smaków ze słodko-kwaśnymi jabłkami i żurawiną. I choć w takiej wersji podajemy zwykle mięso kacze lub gęsie, to udka kurczaka sprawdzą się w tym wydaniu perfekcyjnie. Będą jednocześnie znacznie zdrowszym wyborem niż dużo tłustsza kaczka czy gęś. Koniecznie wypróbuj i ciesz się obiadem niczym z najlepszej restauracji!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
Udka: |
|
500 g
|
udek z kurczaka
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
100 g
|
żurawiny
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,2
|
szklanki wody
45 g
|
Brukselka: |
|
10
|
sztuk brukselek
170 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oliwą. Dodajemy wodę i pokrojoną drobno cebulę.
Pieczemy pod przykryciem w prozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
Otwieramy naczynie. Dodajemy kawałki jabłka, żurawinę. Pieczemy bez przykrycia kolejne 30 minut.
Brukselkę kroimy na pół. Połówki smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sól. Smażymy do uzyskania złotego koloru co jakiś czas mieszając. Zalewamy wodą do połowy i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Do miękkiej brukselki dodajemy miód.
Udka podajemy z ryżem i brukselką.