Lekka sałatka z kaszy jęczmiennej, indyka i warzyw
Czy wiesz, jak wygląda pełnowartościowa sałatka? Nasza lekka sałatka z kaszy jęczmiennej, indyka i warzyw jest na to świetnym przykładem! Źródło węglowodanów złożonych (kasza), łączy się tu ze źródłem białka (indyk) i tłuszczu (olej rzepakowy) tworząc idealne trio makroskładników. Do tego solidna dawka warzyw…a rezultatem jest delikatna sałatka, perfekcyjna, gdy masz ochotę na lekki obiad pełen witamin.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jęczmiennej perłowej
|
25 g
|
roszponki
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
50 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
75 g
|
groszku zielonego
|
1
|
łyżeczka koperku świeżego
4 g
|
3,5
|
łyżki sera grana padano
35 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pierś z indyka myjemy, osuszamy, kroimy w paski ok. 2 cm i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz skrapiamy oliwą.
Przyprawioną pierś smażymy na patelni przez ok. 6-8 minut co jakiś czas mieszając.
Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Siekamy pora, kroimy cukinię w półplastry, paprykę w paski, siekamy koperek.
Na patelni dusimy cukinię, pora, paprykę, groszek zielony.
Do miski nakładamy uduszone warzywa, usmażonego indyka, kaszę jęczmienną, tarty ser grana padano, posiekany koperek, roszponkę. Następnie wszystko mieszamy i przyprawiamy solą, i pieprzem.
Smacznego!