
Kanapka z wędliną i puree z pieczonej pietruszki
Lekkostrawna, ale nie nudna – taka jest nasza kanapka z wędliną i puree z pieczonej pietruszki. Jej sekret tkwi w kremowym, delikatnym purée na bazie pietruszki zblendowanej z oliwą i doprawionej ziołami. Dzięki temu kanapka zyskuje nietuzinkowy charakter – a podana z wędliną i sałatą świetnie syci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
3
|
kromki chleba pszennego
90 g
|
6
|
plastrów szynki z kurczaka
60 g
|
30 g
|
miksu sałat
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
0,3
|
łyżeczki majeranku suszonego
1 g
|
0,3
|
łyżeczki bazylii suszonej
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (góra-dół lub 160°C z termoobiegiem).
Obieramy korzeń pietruszki, kroimy wzdłuż na ćwiartki lub grube plastry, zawijamy w pergamin i pieczemy przez 20–25 minut, aż pietruszka będzie miękka (sprawdzamy widelcem).
Upieczoną pietruszkę przekładamy do naczynia i blendujemy z oliwą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę letniej wody, żeby uzyskać preferowaną konsystencję. Doprawiamy majerankiem, bazylią, solą i pieprzem wedle własnego uznania.
Do zblendowanego puree dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Na pieczywie układamy miks sałat, przykrywamy puree pietruszkowym, a na wierzch układamy wędlinę. Możemy również złożyć kanapki, pozostawiając część pieczywa pustego, którym przykrywamy kanapki z dodatkami.