Gulasz wołowy z kaszą gryczaną i buraczkami
Gulasz to jedno z najbardziej klasycznych dań obiadowych, nie mogło więc go zabraknąć również u nas! Wykonany z naszego przepisu gulasz wołowy z kaszą gryczaną i buraczkami, jest nie tylko niezwykle apetyczny, ale stanowi także bogate źródło takich składników odżywczych jak żelazo, magnez, cynk, czy miedź.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa wołowego gulaszowego
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
0,3
|
sztuki selera
50 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
3
|
sztuki buraków
300 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
1
|
łyżka octu
10 g
|
100 g
|
kaszy gryczanej
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso wołowe kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą (połowa).
Buraki gotujemy do miękkości bez obierania.
Ugotowane buraki, obieramy. Jabłko i buraki ścieramy na tarce. Doprawiamy solą, pieprzem, erytrolem i octem.
Przygotowujemy warzywa: cebulę i czosnek kroimy w piórka, pozostałe warzywa w kostkę.
Cebulę i czosnek z oliwą (połowa) dusimy w rondlu, dodajemy warzywa i odstawiamy.
Mięso oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanej patelni. Podsmażone mięso przekładamy do rondla z wcześniej duszonymi warzywami.
Do warzyw z mięsem dodajemy wodę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso jest miękkie, gulasz doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Mięso, kaszę i buraczki przekładamy na talerz. Smacznego!