Chrupiące kotlety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami
Jeżeli lubisz, gdy podczas jedzenia coś trzeszczy między zębami, chrupiące kotlety z kurczaka z pieczonymi ziemniakami będą daniem odpowiednim dla Ciebie. Swoją chrupkość zawdzięczają panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Korzystając z tego przepisu, zapewnisz sobie dobrą porcję białka i witamin. I choć nie wszyscy lubią gotowane ziemniaki, pieczone to już inna bajka. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Mięso: |
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
|
6
|
łyżek płatków kukurydzianych
24 g
|
0,4
|
szklanki mleka
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Do podania: |
|
100 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, góra dół.
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi.
Mięso kroimy na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem. Obtaczamy w mleku, a następnie w pokruszonych płatkach wymieszanych z mąką. Jeśli chcesz, aby panierka była drobniejsza, możesz przemielić płatki razem z mąką.
Ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy olejem. Pieczemy przez około 25 minut. Następnie na blaszkę dokładamy mięso, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni. Pieczemy jeszcze przez około 20 minut, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
Wszystkie składniki sałatki kroimy na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.