Aromatyczny kurczak pieczony z kaszą jaglaną, ogórkiem i pomidorkami
Orzeźwiający, sycący i pełen składników odżywczych – taki jest aromatyczny kurczak pieczony z kaszą jaglaną, ogórkiem i pomidorkami. Ten prosty obiad to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych zamknięta w soczystym mięsie, chrupiącej sałatce i delikatnej kaszy jaglanej. A konkretnie? Konkretnie znajdziesz tu mnóstwo żelaza, witamin z grupy B, a także witaminę C i dużo błonnika. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jaglanej
|
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,5
|
opakowania mozzarelli
60 g
|
6
|
sztuk oliwek czarnych
18 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Mięso nacieramy oliwą, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem (ilość przypraw możemy dodać wedle własnego uznania). Wkładamy do rękawa do pieczenia i przekładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 25-30 minut. Jeżeli wolisz bardziej przypieczone mięso, możesz potrzymać je kilka minut dłużej w piekarniku.
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Warzywa oraz oliwki kroimy na mniejsze kawałki, mogą być plasterki bądź w kostkę według własnych preferencji. Ser rwiemy na mniejsze kawałki.
Na talerz nakładamy ugotowaną kaszę, pokrojone warzywa, ser, oliwki oraz upieczone mięso.