Witamina C. Właściwości, dawkowanie i źródła
Kluczowe wnioski
- Właściwości witaminy C to m.in.: działanie przeciwutleniające, wspomaganie wchłaniania żelaza niehemowego, udział w regulowaniu ciśnienia krwi, a także wzmacnianie odporności.
- Witaminę C można znaleźć przede wszystkim w warzywach i owocach. O ile nasza dieta jest zbilansowana i nie mamy ku temu zaleceń lekarskich, suplementacja witaminy C nie jest niezbędna.
- Zapotrzebowanie dorosłej kobiety na witaminę C to 75 mg. Aby je pokryć, wystarczy zjeść… 1/4 czerwonej papryki.
Co znajdziesz w artykule:
Rodzaje witaminy C
Witamina C to inaczej kwas askorbinowy – a konkretnie kwas L-askrobinowy, kwas L-dehydroaskrobinowy, a także estry i sole kwasu askorbinowego.
Podobnie jak witaminy z grupy B, witamina C również jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie: nie kumuluje się w organizmie i jest wydalana z moczem oraz potem. Jej wchłanianie z jelita cienkiego jest bardzo dobre – i wynosi blisko 100% [1,2].
I tu ciekawostka: większość zwierząt potrafi wytwarzać witaminę C samodzielnie – a ludzie są jednym z nielicznych wyjątków od reguły.
Poza nami w grupie gatunków bez możliwości syntezy witaminy C w organizmie znajdują się jeszcze świnki morskie, małpy, niektóre ptaki, ryby i aguti (małe ssaki występujące w Ameryce Środkowej i Południowej) [2].
Tyle o witaminie C w kontekście ogólnym. O co jednak chodzi z jej różnymi „formami” i suplementami? I ile jest w tym żywieniowych faktów a ile czystego marketingu?
⏩ Witamina C lewoskrętna
Witamina C lewoskrętna jest zwykle reklamowana jako „jedyna słuszna witamina C”, a słowo „lewoskrętna” na opakowaniu ma stanowić magiczne zaklęcie zachęcające nas do zakupu.
Faktycznie – tzw. lewoskrętna witamina C stanowi jedyną aktywną biologicznie formę witaminy C – to właśnie dlatego w nazwie „kwas L-askrobinowy” stawiamy literę “L”.
Rzecz w tym, że kwas L-askorbinowy (lewoskrętna witamina C) jest „bazową” formą witaminy C – to w takiej formie występuje ona naturalnie w żywności, a także w suplementach diety.
O ile więc stwierdzenie, że witamina C lewoskrętna jest najskuteczniejsza to prawda, to reklamowanie lewoskrętnej witaminy C jako czegoś niezwykłego (i drogiego) jest nadużyciem. Bo taka forma witaminy C to naturalny element żywności, a nie jakiś magiczny związek, który da się wyprodukować tylko w specjalnych warunkach i dużym kosztem.
Przeciwieństwem witaminy C lewoskrętnej jest witamina C prawoskrętna – czyli forma nieaktywna biologicznie, która nie występuje naturalnie w produktach spożywczych (nie musimy się więc przejmować, że niedobra prawoskrętna witamina C doprowadzi nas do niedoborów i pogorszenia stanu zdrowia) [3].
⏩ Liposomalna witamina C
Ta forma witaminy C wyróżnia się tym, że cząsteczka witaminy C zostaje zamknięta w lipidowym (tłuszczowym) „opakowaniu” – tzw. liposomie.
Zaletą tego rodzaju witaminy C ma być większa biodostępność – czyli innymi słowy: lepsze wchłanianie i wykorzystanie przez organizm.
Ile jest w tym prawdy? W badaniu z 2020 roku okazało się, że w porównaniu do „zwykłej” witaminy C, witamina C liposomalna charakteryzuje sie ok. 1,8 razy większą biodostępnością i bardziej efektywnie podwyższa stężenia witaminy C w surowicy krwi [4].
Wydaje się więc, że faktycznie: witamina C liposomalna może być dobrym wyborem.
⏩ Naturalna witamina C
Naturalna witamina C to oczywiście witamina C zawarta w produktach spożywczych (owocach i warzywach) – ale taka nazwa jest też często używana wobec suplementów diety, w których witamina C pochodzi bezpośrednio z owoców i warzyw (a nie z przemysłowej produkcji kwasu askorbinowego).
Najczęściej spotykaną formą suplementów z witaminą C naturalną są preparaty z owoców znanych jako „acerola”: czyli owoców tropikalnej wiśni rosnącej głównie w Meksyku i Ameryce Południowej.
Czy taka witamina C naturalna z suplementów jest lepsza od witaminy C syntetycznej? Cóż – zdania na ten temat są podzielone.
Zaletą witaminy C naturalnej jest fakt, że pochodzi ona z produktów bogatych w inne związki mogące potencjalnie wzmacniać działanie kwasu askorbinowego (chodzi tu głównie o polifenole, m.in. flawonoidy).
Badania na zwierzętach wskazują, że faktycznie: witamina C naturalna jest lepiej biodostępna niż witamina C syntetyczna, problem w tym, że wyniki badań na ludziach nie potwierdzają tej tezy.
Wydaje się ponadto, że ostateczna zawartość flawonoidów w suplementach naturalnej witaminy C jest dość niska – a wszystkiemu winny jest proces produkcji.
Wnioski? Biodostępność witaminy C naturalnej i syntetycznej nie wydaje się zbytnio różnić, na pewno warto jednak stawiać na naturalne źródła kwasu askorbinowego: a to dlatego, że zawierają one polifenole o korzystnym wpływie na zdrowie (nawet jeśli nie wzmacniają one samego wchłaniania witaminy, C to mają inne zalety) [5].
⏩ Rutyna + witamina C
Rutyna + witamina C to bardzo często stosowanie połaczenie – zarówno w suplementach diety, jak i w lekach (m.in. w popularnym Rutinoscorbinie).
Rutyna i witamina C w jednym preparacie są zalecane w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania na kwas askorbinowy oraz pomocniczo w nadmiernej przepuszczalności naczyń.
Rutyna może zwiększać biodostępność witaminy C, a także wzmacniać jej działanie (m.in. ochronę przed stresem oksydacyjnym i promieniowaniem UV oraz działanie przeciwzapalne) [5-7].
⏩ Krystaliczna witamina C
Krystaliczna witamina C to forma syntetycznego kwasu askorbinowego. Jej wadą jest dość trudne dawkowanie i duże ryzyko przedawkowania (odmierzenie odpowiedniej ilości jest trudniejsze niż w przypadku suplementów w formie tabletek czy kapsułek).
Jaka witamina C jest najlepsza?
No dobrze, jak więc brzmi odpowiedź na pytanie: witamina C jaka najlepsza? Tak naprawdę najlepsza witamina C to witamina spożywana z naturalnym produktami: owocami i warzywami, które zawierają też inne prozdrowotne składniki takie jak błonnik, beta-karoten, foliany czy polifenole.
A suplementy? Na ten moment wydaje się, że dobra witamina C to witamina C liposomalna – a to ze względu na jej wysoką biodostępność.
Warto jednak pamiętać, że suplementy diety nie powinny być stosowane rutynowo: a stawianie na suplementy zamiast świeżych owoców i warzyw nie jest dobrym wyborem dla zdrowia.
Niemniej jednak istnieją sytuacje, w których taka liposomalna witamina C w suplementach może być przydatna.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietąWłaściwości witaminy C
Co daje witamina C i jakie jest jej rola w organizmie? Cóż, w skrócie: dość złożona – a jej właściwości znajdziesz poniżej.
Właściwości i działanie witaminy C [2,8.9]:
- silne działanie przeciwutleniające (zmiatanie szkodliwych dla organizmu wolnych rodników, ochrona tłuszczów, białek, węglowodanów oraz DNA przed utlenianiem i zniszczeniem),
- udział w syntezie kolagenu, białka koniecznego dla utrzymania odpowiedniej struktury skóry i błon śluzowych (m.in. dziąseł) oraz gojenia się ran,
- aktywacja enzymów, synteza hormonów nadnerczy oraz neuroprzekaźników (m.in. noradrenaliny),
- wspomaganie wchłaniania żelaza niehemowego,
- udział w regulacji ciśnienia krwi (poprzez wpływ na syntezę rozszerzającego naczynia tlenku azotu),
- zmniejszanie ilości powstających w przewodzie pokarmowym rakotwórczych nitrozoamin (nitrozoaminy zwiększają ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego oraz raka pęcherza moczowego),
- udział w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasu foliowego,
- regeneracja tokoferolu (witaminy E) z tzw. formy wolnorodnikowej (role tych witamin są ze sobą ściśle powiązane),
- wzmacnianie układu odpornościowego.
Witamina C – na co pomaga?
A jakie są właściwości witaminy C w kontekście praktycznego wpływu na organizm i zmniejszania ryzyka różnego rodzaju schorzeń?
- Ma pozytywny wpływ na zdrowie układu krążenia – badania wskazują, że osoby spożywające duże ilości witaminy C z dietą mają o ok. 16% niższe ryzyko choroby wieńcowej od osób, w których diecie znajdują się jej małe ilości. Co ciekawe, takich efektów nie obserwuje się w przypadku suplementacji. Odpowiednie spożycie witaminy C może być ponadto związane z niższym ryzykiem nadciśnienia i udaru mózgu [10,11].
- Wzmacnia działanie komórek odpornościowych – między innymi neutrofili oraz limfocytów. Dzięki wspomaganiu funkcjonowania neutrofili witamina C ma wpływ na niszczenie chorobotwórczych mikroorganizmów [12]. Na pewno w tym momencie przypominasz sobie, że witamina C na przeziębienie to coś, o czym słyszał każdy! Ile jest w tym prawdy? Badania wskazują, że profilaktyczne suplementowanie witaminy C nie zmniejsza ryzyka zachorowania na przeziębienie (wyjątkiem są sportowcy trenujący w trudnych warunkach pogodowych). Wydaje się jednak, że kwas askorbinowy może skracać czas trwania przeziębienia, gdy już się ono pojawi – a także pozytywnie wpływać na leczenie zapalenia płuc [13]. Dawka 200 mg witaminy C dziennie wiąże się ze skróceniem czasu trwania przeziębienia o ok. 8%.
- Ma działanie przeciwnowotworowe związane z właściwościami przeciwutleniającymi i zdolnością do zmniejszania powstawania rakotwórczych nitrozoamin. Spożycie witaminy C z dietą może obniżać ryzyko nowotworów: przełyku, jamy ustnej, trzustki, żołądka, szyjki macicy, odbytnicy, piersi, pęcherza, a także nowotworu płuc u palaczy. Osoby spożywające duże ilości witaminy C cechują się mniejszym współczynnikiem umieralności z powodu choroby nowotworowej [14,15]. A co z leczeniem nowotworów? Badania wskazują, że witamina C może wspomagać niektóre rodzaje terapii (np. immunoterapię i niektóre rodzaje chemioterapii), a także pomagać w łagodzeniu ich efektów ubocznych i bezpośrednim likwidowaniu komórek nowotworowych oraz hamowaniu rozwoju guza. Z drugiej jednak strony jeszcze do niedawna istniały obawy, że duże dawki witaminy C podawane w trakcie radio- i chemioterapii mogą wchodzić w interakcje z leczeniem i obniżać jego efektywności. I choć dziś wydaje się, że witamina C raczej wspomaga, a nie blokuje efekty chemioterapii, za każdym razem należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym [16-18].
- Poprawia zdrowie skóry – witamina C pełni ważną funkcję w ochronie skóry przed tzw. fotostarzeniem spowodowanym promieniowaniem UV, a dzięki wpływowi na syntezę kolagenu ma również działanie opóźniające tworzenie się zmarszczek oraz poprawiające gojenie się ran i oparzeń. To jednak nie koniec! Bo jadłospis bogaty w witaminę C może także pomagać wyrównywać koloryt skóry, zapobiegać przebarwieniom oraz pozytywnie wpływać na barierę lipidową skóry (i dzięki temu zapobiegać jej nadmiernemu przesuszeniu) [19].
A inne popularne zastosowania witaminy C? Co z zapaleniem pęcherza i kacem? Czytaj dalej!
- Witamina C na kaca – choć niektórzy twierdzą, że witamina C przed piciem alkoholu zmniejsza nieprzyjemne skutki spożycia etanolu, tak naprawdę nie ma na to żadnych dowodów. Co jednak ciekawe, częste picie alkoholu może doprowadzić do niedoboru witaminy C – a wtedy faktycznie potrzebna jest suplementacja [20]. Jeśli jednak chodzi o „jednorazowe” przygody z dużą ilością alkoholu to dowody na działanie witaminy C są najwyżej anegdotyczne.
- Witamina C na zapalenie układu moczowego – badania wskazują, że witamina C hamuje rozwój bakterii Klebsiella pneumoniae oraz Escherichia coli wywołujących zakażenia układu moczowego, znacznie zmniejsza ryzyko zapalenia pęcherza u osób po przeszczepieniu nerki i może też nieznacznie redukować ryzyko nowotworu pęcherza moczowego [21-23]. Brzmi to obiecująco, a jednak…odpowiedź na pytanie „ile witaminy C przy zapaleniu pęcherza?” może Cię zaskoczyć. Bo choć w teorii witamina C wydaje się pomocna, to w praktyce zwykle należy ograniczyć jej stosowanie w trakcie tego rodzaju infekcji – a to dlatego, że może ona zwiększać ryzyko niepożądanych działań furaginy – leku na zakażenia układu moczowego.
- Witamina C na zmniejszenie krzepnięcia krwi – czy witamina wpływa na rozrzedzenie krwi? Faktycznie wydaje się, że witamina C może nieco zmniejszać agregacje płytek krwi (ich “zlepianie”) – jednak obecnie nie mamy twardych dowodów na to, że witamina C obniża krzepliwość krwi [24].
Dawkowanie witaminy C
„Suplementuj witaminę C, najlepiej w dużej dawce!” Jeżeli interesujesz się tematyką odżywiania, na pewno zdarzyło Ci się trafić na takie słowa. Jaka jednak naprawdę powinna być dzienna dawka witaminy C? I z czym nie łączyć w witaminy C?
Ile witaminy C dziennie powinniśmy spożywać z dietą? Na pomoc przychodzą aktualne „Normy żywienia”, które następująco określają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla osób dorosłych [25]:
- 90 mg dla mężczyzn,
- 75 mg dla kobiet,
- 85 mg dla kobiet w ciąży,
- 120 mg dla kobiet karmiących piersią.
Tyle witaminy C wystarcza naszemu organizmowi, by uniknąć niedoborów i, by witamina C spokojnie mogła pełnić swoje fizjologiczne funkcje.
Co jednak z suplementami? Bo przecież na rynku roi się od preparatów typu „witamina C 1000 mg” czy „witamina C 2000 mg”. To oznacza, że jedna tabletka tego rodzaju realizuje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ponad 1000%!
Dla kogo są takie dawki?
Pamiętaj, że w codziennej diecie bogatej w warzywa i owoce naprawdę nie ma potrzeby suplementowania dużych dawek kwasu askorbinowego. A choć witamina C uważana jest za dość bezpieczną, a jej nadmiar wydala się z moczem, to tak duże dawki witaminy C mogą spowodować nieprzyjemne efekty uboczne, o których więcej dowiesz się w dalszej części tekstu.
Taka witamina C 1000 mg może być dobrym wyborem dla osób w trakcie infekcji i bezpośrednio po chorobie, ewentualnie u osób palących papierosy (bo takie osoby mają większe zapotrzebowanie na witaminę C) i w trakcie gojenia się ran.
Warto jednak pamiętać, że stosowanie tego typu preparatu powinno trwać krótko i nie być codziennym elementem naszego jadłospisu. Zwłaszcza że już dawki rzędu 100-200 mg dziennie powodują wysycenie organizmu witaminą C – a większe ilości nie przynoszą zwykle dodatkowych korzyści [25].
Ile razy dziennie przyjmować witaminę C 1000?
Odpowiedź brzmi: 1 raz dziennie w zupełności wystarczy (chyba że lekarz zaleci inaczej).
W tym miejscu warto jeszcze wspomnieć co o zagadnieniu dawkowania ma do powiedzenia polski, rządowy Zespół ds. Suplementów Diety.
Otóż: zgodnie z rekomendacjami tej instytucji, maksymalna dawka witaminy C w suplementach nie powinna przekraczać 1000 mg – a na opakowaniu powinna się znaleźć adnotacja: „Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową” [26].
Z czym nie łączyć witaminy C?
I jeszcze jedno praktyczne zagadnienie, czyli: z czym nie łączyć witaminy C? Pamiętaj, że witamina C może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, a konkretnie [27]:
- z kwasem acetylosalicylowym (aspiryną),
- z preparatami żelaza,
- z tzw. trójpierścieniowymi lekami przeciwdepresyjnymi,
- z estrogenami,
- z aminoglikozydami (grupa antybiotyków),
- z furaginą.
Wnioski? Dawkowanie witaminy C to – jak w każdym przypadku – kwestia rozsądku i umiaru.
Warto jednak pamiętać, że w pierwszej kolejności powinniśmy stawiać na naturalne źródła kwasu askorbinowego, a dopiero później na suplementy: i wcale niekoniecznie od razu na duże dawki, bo na rynku mamy leki bez recepty i suplementy zawierające mniejsze ilości tej witaminy (np. 200 mg).
W jakiej formie przyjmować witaminę C?
Rynek preparatów witaminy C to miejsce, w którym każdy znajdzie coś dla siebie.
Witamina C 1000 musująca? Bardzo proszę. Witamina C tabletki? Bez problemu! A może wlewy z witaminy C? Nie ma nic prostszego! Jak jednak nie pogubić się w gąszczu preparatów? I jak wybrać mądrze?
Raz jeszcze warto podkreślić, że dla większości osób zupełnie wystarczające jest spożycie witaminy C z dietą bogatą w warzywa i owoce.
Jeżeli jednak decydujemy się na suplementy, warto pamiętać o tym, o czym już sobie powiedzieliśmy, czyli:
- każda spożywcza witamina C jest witaminą „lewoskrętną”, więc taki napis na opakowaniu nie oznacza, że dany preparat jest lepszy od innych,
- witamina C liposomalna cechuje się większą biodostępnością od „zwykłej” witaminy C, dlatego faktycznie można rozważyć wybór tej formy,
- witamina C syntetyczna i naturalna cechują sie podobną biodostępnością: dlatego możemy wybrać zarówno witaminę C z aceroli, jak i witaminę C wyprodukowaną w laboratorium.
A witamina C dożylnie? Czy to faktycznie gra warta świeczki?
W przypadku większości osób stosowanie wlewów z witaminy C nie ma dodatkowych benefitów: nie warto więc wydawać na nie pieniędzy.
Faktycznie – obecnie trwają badania nad przydatnością takiej dożylnej witaminy C we wspomaganiu terapii nowotworów, a korzyści z jej stosowania mogą ewentualnie odnieść osoby z zaburzeniami wchłaniania, ale… no właśnie: nie jest to powód do rutynowego stosowania takich zabiegów (a w przypadku chorych na nowotwory powinny być one zawsze skonsultowane z onkologiem).
Niedobór witaminy C
Prawda jest taka, że niedobór witaminy C jest w przypadku większości osób łatwy do uniknięcia – problem w tym, że jakość współczesnej diety pozostawia wiele do życzenia.
W ten sposób najprostszą drogą do niedoboru witaminy C jest dieta bogata w żywność przetworzoną, w które brak jest warzyw i owoców. I od razu zaznaczmy: ketchup to nie jest warzywo, a jego dodatek do potraw nie uchroni przed niedoborem witaminy C.
No dobrze – ale kto jest najbardziej narażony na niedobór witaminy C?
Do czynników ryzyka deficytu kwasu askorbinowego zaliczamy [25,28]:
- palenie papierosów (zarówno czynne, jak i bierne) – palenie tytoniu to większe narażenie na stres oksydacyjny i w konsekwencji – wzrost zapotrzebowania na witaminę C i ryzyko jej niedoborów; mówi się nawet, że palacze powinny spożywać 35 mg witaminy C więcej od osób niepalących,
- mało urozmaiconą dietę, głównie dietę opartą o produkty przetworzone – i typowe „zachodnie” diety, w których mnóstwo jest fast foodów i słodyczy, a mało owoców i warzyw,
- nadużywanie alkoholu,
- choroby związane z gorszym wchłanianiem, np. zespół krótkiego jelita, celiakię,
- nowotwory,
- niewydolność nerek,
- cukrzycę typu 1.
Ważnym czynnikiem predysponującym do niedoborów witaminy C jest też niski status ekonomiczny.
Niestety – świeże warzywa i owoce, zwłaszcza sezonowe są produktami drogimi, a wiele osób rezygnuje z ich zakupu na rzecz tańszej żywności.
Właśnie dlatego, największy odsetek niedoborów witaminy C notowany jest w tzw. krajach rozwijających się i krajach, w których duży odsetek populacji żyje na granicy ubóstwa.
I tak – w badaniach sprawdzających stężenie witaminy C w surowicy krwi niedobory notuje się populacji takich krajów jak: Rosja, Uganda, Chiny, Indie, Nigeria czy Meksyk. Za to najwyższym stężeniem witaminy C w osoczu charakteryzują się mieszkańcy Kanady, Austrii, Niemiec, Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii czy Japonii [29].
W tym miejscu warto jeszcze powiedzieć, że prawidłowe stężenie witaminy C w osoczu wynosi 50–75 µmol/l, a objawy niedoboru mogą pojawić się gdy spada ono < 23 µmol/l. Za to najcięższe symptomy niedoboru witaminy C (szkorbut) są notowane przy jej poziomie w osoczu < 11 µmol/l [29].
No dobrze – a jak sytuacja wygląda w Polsce?
Wyniki badania PONS wskazują, że średnie spożycie kwasu askorbinowego wynosi w naszym kraju około 80 mg na dobę – oznacza to, że w przypadku kobiet jest ono wystarczające, za to w przypadku mężczyzn – tylko nieznacznie poniżej normy [30].
Mimo wszystko uważa się, że w krajach wysokorozwiniętych tzw. hipowitaminoza witaminy C może dotyczyć ok. 20% populacji – dlatego warto zwracać uwagę na jej źródła w diecie i zawczasu wyłapywać objawy niedoborów.
Niedobór witaminy C – objawy [2,25,28]:
- pogorszenie odporności i częstsze infekcje,
- zwiększona przepuszczalność naczyń krwionośnych,
- bóle mięśni i stawów,
- nerwowość i uczucie irytacji (czyli niedobór witaminy C objawy neurologiczne),
- deformacje w budowie włosów (mogą się m.in. pojawiać tzw. włosy korkociągowe),
- łysienie,
- zaburzenia wzroku (na skutek krwotoków) i przesuszone spojówki,
- paznokcie łyżeczkowane i ciemne plamki pod paznokciami (mikrowylewy),
- większe ryzyko miażdżycy, nadciśnienia i nowotworów,
- pogorszenie objawów astmy,
- zmęczenie,
- utrata apetytu.
Wszystkie te objawy są dość niespecyficzne i mogą dotyczyć niedoborów innych witamin i składników mineralnych.
To jednak nie koniec – bo niedobory kwasu askorbinowego mają też bardziej charakterystyczne objawy związane z rozwojem choroby znanej jako szkorbut (lub gnilec).
Jakie?
Objawy specyficzne, związane z zaburzeniami syntezy kolagenu i w przypadkach ekstremalnych: z w pełni rozwiniętym szkorbutem to [2]:
- mikrowylewy,
- gorsze gojenie się ran,
- krwawienie z dziąseł i ich stany zapalne,
- ruchomość zębów,
- wypadanie zębów,
- krwawienia do stawów i mięśni,
- niedokrwistość,
- łatwe tworzenie się siniaków,
- opuchlizna kończyn i stawów.
Pełnowymiarowy, nieleczony szkorbut jest poważną chorobą i może prowadzić nawet do śmierci.
Leczenie polega oczywiście na podawaniu suplementów witaminy C, a zapobieganie: na diecie bogatej w świeże owoce i warzywa [28,29].
Przedawkowanie witaminy C
Czy witaminę C można przedawkować?
Kwas askorbinowy nie kumuluje się w organizmie i jest wydalany na bieżąco – nadmiar witaminy C nie zdarza się więc często.
Nie oznacza to jednak, że regularne branie dużych dawek suplementów nie będzie miało żadnych konsekwencji.
Objawy nadmiaru witaminy C [2]:
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- częstsze oddawanie moczu,
- zwiększone ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.
Zdecydowanie najpoważniejszą komplikacją gdy suplementujemy za dużo witaminy C, jest tworzenie się kamieni nerkowych. Ma ono związek z metabolizmem witaminy C do kwasu szczawiowego: czyli podstawowego składnika kamieni nerkowych [31].
Każdy, kto choć raz w życiu miał do czynienia z kolką nerkową wie, jak okropny jest to ból. Właśnie dlatego przewlekłe stosowanie dużych dawek witaminy C nie jest dobrym pomysłem: nawet jeśli skutki przedawkowania witaminy C nie powodują bezpośrednio zagrożenia życia u większości osób.
No właśnie: u większości osób. Bo są grupy, w których odpowiedź na pytanie „czy witaminę C można przedawkować” jest bardziej skomplikowana.
Przeciwwskazania i uczulenie na witaminę C
Mimo że objawy przedawkowania witaminy C zwykle nie są poważne, to istnieją wyjątki od tej reguły.
Szczególne niebezpieczeństwo przyjmowania dużych dawek kwasu askorbinowego wiąże się z genetycznym zaburzeniem znanym jako defekt dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu (defekt ten występuje u ok. 10% mężczyzn pochodzących z rejonu basenu Morza Śródziemnego, Azji i Afryki).
W ich przypadku przyjęcie dużej dawki suplementu może mieć tragiczne konsekwencje: prowadzi ono bowiem do rozpadu czerwonych krwinek, a w końcu nawet… do śmierci [25].
I choć jest to ekstremalny przykład, to istnieją również inne przeciwwskazania dotyczące suplementacji witaminą C, zwłaszcza jeśli mówimy o dużych dawkach. Jakie?
Witamina C 1000 i przeciwwskazania do stosowania (przeciwwskazania dotyczą również innych dużych dawek witaminy C) [2,25]:
- defekt glukozo-6-fosforanu,
- anemia sierpowata,
- przyjmowanie niektórych leków (m.in. furaginy, estrogenów, aspiryny),
- kamica nerkowa,
- zaburzenia metabolizmu żelaza (np. hemochromatoza),
- wiek < 12. roku życia.
Czy można mieć uczulenie na witaminę C?
Uczulenie rozumiane jako alergia na witaminę C nie jest możliwe – reakcje alergiczne dotyczą białek, a kwas askorbinowy białkiem nie jest.
Ewentualne niekorzystne reakcje związane z witaminą C mogą być związane z jej zbyt dużą dawką (zwłaszcza u osób nieprzyzwyczajonych). Ciekawostką dotyczącą powiązania alergii z witaminą C może być fakt, że witamina ta może łagodzić objawy mającej często podłoże alergiczne astmy [32].
Witamina C dla dzieci
Dlaczego witamina C dla dzieci jest ważna? Dzieci potrzebują diety bogatej w witaminę C dla zdrowia – zresztą podobnie jak dorośli.
Co jednak ciekawe, szkorbut u dzieci ma nieco odmienny przebieg i objawia się jako tzw. choroba Moellera-Barlowa powodująca deformacje kości i niedokrwistość [2].
O ile jednak witamina C dla niemowlaka, małego dziecka i nastolatka jest ważna, tak nie powinna być ona stosowana w zbyt dużych dawkach: zwłaszcza że dzieci są bardziej wrażliwe na ewentualne objawy nadmiaru kwasu askorbinowego.
Zresztą – nawet leczenie szkorbutu u dzieci polega na podawaniu dawek rzędu 100–300 mg witaminy C dziennie [33].
Witamina C 1000 dla dzieci nie jest więc dobrym pomysłem. Zwłaszcza że za maksymalną dawkę kwasu askorbinowego dla dzieci < 3 lat uznaje się zwykle 400 mg dziennie, a dla dzieci w wieku 3-8 lat: 650 mg dziennie [34].
Czyli: najlepsza witamina C dla dzieci to witamina C obecna w żywności. Dieta dziecka powinna więc dostarczać tyle witaminy C, by zapotrzebowanie zawarte w „Normach żywienia” zostało zrealizowane.
Jakie jest zapotrzebowanie dzieci na witaminę C? Otóż:
Witamina C dla niemowląt zapotrzebowanie [25]:
- 0-11 miesięcy: 20 mg dziennie.
Zapotrzebowanie na witaminę C u starszych dzieci i nastolatków [25]:
- 40 mg dziennie dla dzieci w wieku 1-3 lat,
- 50 mg dziennie dla dzieci w wieku 4-12 lat,
- 75 mg dziennie u chłopców w wieku 13-18 lat,
- 65 mg dziennie u dziewcząt w wieku 13-18 lat.
Co ma najwięcej witaminy C?
Wbrew pozorom skomponowanie jadłospisu realizującego normy na witaminę C wcale nie jest tak trudne: wystarczy, że uwzględnimy w nim kilka porcji owoców i warzyw.
Dobre źródło witaminy C to może być nasza ulubiona surówka, sezonowy owoc, czy pyszne smoothie skomponowane ze świeżych owoców i liściastych warzyw.
Co zawiera dużo witaminy C? Witamina C źródła [35]:
- warzywa:
- najwięcej witaminy C znajduje się w:
- zielonych warzywach liściastych (w jarmużu, szpinaku i natce pietruszki)
- warzywach kapustnych (m.in. w brokułach, kalarepie, kapuście, kalafiorze, brukselce i chrzanie)
- papryce (zwłaszcza czerwonej i chili)
- średnie ilości witaminy C to domena takich warzyw jak:
- bób
- boćwina
- czosnek
- fasolka szparagowa
- groszek zielony
- koperek
- kukurydza
- maniok
- pasternak
- pietruszka korzeniowa
- por
- pomidor
- sałata
- rzodkiewka
- szczypiorek
- kiełki
- szparagi
- ziemniak
- mniejsze ilości witaminy C (< 10 mg / 100 g) znajdują się w takich warzywach jak:
- burak
- cukinia
- dynia
- ogórek
- marchewka
- seler
- najwięcej witaminy C znajduje się w:
- owoce:
- najbogatsze źródła witaminy C wśród owoców, czyli najlepsze owoce z witaminą C to:
- dzika róża
- rokitnik
- czarna porzeczka
- truskawki
- poziomki
- kiwi
- gujawa
- papaja
- cytrusy
- średnie ilości witaminy C (około 10-40 mg / 100 g) znajdziesz w takich owocach jak:
- agrest
- ananas
- borówki
- jagody
- jeżyny
- czereśnie
- maliny
- mango
- mandarynki
- melon
- nektarynki
- wiśnie
- mniejsze ilości witaminy C (< 10 mg / 100 g) znajdują się w takich owocach jak:
- jabłka
- gruszki
- morele
- brzoskwinie
- śliwki
- winogrona
- najbogatsze źródła witaminy C wśród owoców, czyli najlepsze owoce z witaminą C to:
Witaminę C zawierają oczywiście także przetwory owocowe – głównie soki. Małe ilości witaminy C (zwykle < 5 mg / 100 g) znajdziesz także w:
- mleku
- niektórych rybach (m.in. sandaczu, okoniu, dorszu, łososiu, karpiu)
- orzechach
- nasionach roślin strączkowych
- pieczarkach
Wolisz bardziej konkretne informacje? Znajdziesz je w poniższej tabeli!
Co ma najwięcej witaminy C tabela [35-37]:
Produkt | Zawartość witaminy C w produkcie surowym (na 100 g) |
Brokuły | 83 mg |
Jarmuż | 120 mg |
Kapusta biała | 48 mg |
Brukselka | 94 mg |
Szpinak | 68 mg |
Papryka czerwona | 144 mg |
Pomidor | 23 mg |
Szparagi | 26 mg |
Rzodkiewka | 21 mg |
Natka pietruszki | 178 mg |
Burak | 10 mg |
Czarna porzeczka | 183 mg |
Dzika róża | 426 mg |
Rokitnik | 400 mg |
Gujawa | 230 mg |
Truskawki | 66 mg |
Kiwi | 59 mg |
Maliny | 31 mg |
Agrest | 26 mg |
Pomarańcza | 49 mg |
Mango | 28 mg |
Jabłko | 9 mg |
Gruszka | 5 mg |
Witamina C a obróbka termiczna
Witamina C to jedna z witamin najbardziej wrażliwych na niekorzystne czynniki środowiskowe: a do jej rozpadu dochodzi pod wpływem wysokiej temperatury, światła, środowiska zasadowego, a także w wyniku działania enzymów obecnych w niektórych warzywach i owocach (m.in. w ogórkach).
Gotowanie może spowodować straty nawet 50% witaminy C, duszenie – około 30%, a przechowywanie surówek po przygotowaniu – około 20% [38].
W związku z tym tak ważnym elementem diety są warzywa i owoce surowe oraz przestrzeganie kilku zasad obróbki termicznej.
Straty witaminy C możemy ograniczyć m.in.: poprzez gotowanie tylko do miękkości (jak najkrócej), wrzucanie warzyw do już wrzącej wody i unikanie przechowywania ugotowanych warzyw w wysokiej temperaturze (czyli po ugotowaniu przekładamy na durszlak lub talerz, a nie zostawiamy w gorącej wodzie czy na patelni z włączonym gazem).
Dzięki temu dawka witaminy C w produkcie nie ulegnie tak dużemu zniszczeniu.
Źródła witaminy C – najczęściej zadawane pytania
✅ 1. Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?
Do owoców o największej zawartości witaminy C zaliczamy acerolę, owoce rokitnika, owoce dzikiej róży oraz gujawę. Acerola to gatunek tropikalnej wiśni rosnącej głównie w Ameryce Południowej i Meksyku, a jej owoce zawierają aż 1700 mg witaminy C w 100 g!
Wśród rosnących w Polsce owoców najwięcej witaminy C zawierają dzika róża i rokitnik, czyli owoce dostępne głównie w formie przetworów (soków, syropów, konfitur). Dzika róża i rokitnik zawierają ok. 400 mg kwasu askorbinowego / 100 g.
✅ 2. Jakie warzywo ma najwięcej witaminy C?
Warzywa o największej zawartości witaminy C to: papryka czerwona, jarmuż, papryczka chili oraz natka pietruszki. W 100 g natki pietruszki znajdziesz prawie 180 mg kwasu askorbinowego, w papryce czerwonej i chili – ok 145 mg, a w jarmużu – ok. 120 mg.
✅ 3. Ile witaminy C ma cytryna?
Cytryna jest często uznawana za stereotypowe źródło witaminy C – a wszystko przez jej kwaśny smak.
Tak naprawdę cytryna nie jest jednak rekordzistką w tej kategorii, bo w 100 g zawiera ok. 50 mg kwasu askorbinowego. To dużo – ale mniej niż np. w truskawkach.
Dodatkowym problemem cytryny jest fakt, że zwykle nie jesteśmy w stanie zjeść jej zbyt wiele. Dlatego cytryny nie są istotnym źródłem witaminy C w naszej diecie.
✅ 4. Jak zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?
Przykładowym „pakietem” warzyw i owoców realizującym dzienne zapotrzebowanie dorosłej kobiety na witaminę C (75 mg) jest, chociażby taki zestaw: ½ szklanki truskawek i 2 pomidory. Albo: 1 jabłko, ½ szklanki malin i ½ szklanki różyczek brokuła. Albo… ¼ papryki czerwonej!
Podsumowanie
Wnioski?
Witamina C jest konieczna do utrzymania dobrego zdrowia – a realizacja dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy wcale nie jest trudna.
Wystarczy uwzględnić w diecie świeże warzywa i owoce: a jadłospis zgodny z zasadami zdrowego odżywiania zrealizuje zapotrzebowanie na witaminę C z nadwyżką.
Masz wątpliwości czy Twoja dieta na pewno zawiera odpowiednie ilości witaminy C? Nasi dietetycy chętnie Ci pomogą i tak ułożą dla Ciebie dietę, by była pyszna, zdrowa, smaczna i bogata we wszystkie składniki odżywcze (nie tylko kwas askorbinowy!).
Piśmiennictwo:
- Gawęcki J. Żywienie człowieka, Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2017.
- Włodarek D, Lange E, Kozłowska L. Dietoterapia. Warszawa: PZWL; 2014.
- Azzi A. Tocopherols, tocotrienols and tocomonoenols: Many similar molecules but only one vitamin E. Redox biology. 2019;26:101259.
- Gopi S, Balakrishnan P. Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability. Journal of liposome research. 2021;31(4):356-64.
- Carr AC, Vissers MC. Synthetic or food-derived vitamin C—are they equally bioavailable? Nutrients. 2013;5(11):4284-304.
- Omar S, El Borolossy RM, Elsaid T, Sabri NA. Evaluation of the combination effect of rutin and vitamin C supplementation on the oxidative stress and inflammation in hemodialysis patients. Frontiers in Pharmacology. 2022;13.
- Gęgotek A, Jarocka-Karpowicz I, Skrzydlewska E. Synergistic cytoprotective effects of rutin and ascorbic acid on the proteomic profile of 3D-cultured keratinocytes exposed to UVA or UVB radiation. Nutrients. 2019;11(11):2672.
- Juraschek SP, Guallar E, Appel LJ, Miller III ER. Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition. 2012;95(5):1079-88.
- May JM, Qu Z-c, Meredith ME. Mechanisms of ascorbic acid stimulation of norepinephrine synthesis in neuronal cells. Biochemical and biophysical research communications. 2012;426(1):148-52.
- Morelli MB, Gambardella J, Castellanos V, Trimarco V, Santulli G. Vitamin C and cardiovascular disease: an update. Antioxidants. 2020;9(12):1227.
- Ye Z, Song H. Antioxidant vitamins intake and the risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies. European Journal of Preventive Cardiology. 2008;15(1):26-34.
- Carr AC, Maggini S. Vitamin C and immune function. Nutrients. 2017;9(11):1211.
- Hemilä H. Vitamin C and infections. Nutrients. 2017;9(4):339.
- World Cancer Research Fund International, Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: A Global Perspective: Continuous Update Project Expert Report, 2018.
- Szawłowski AW, Gromadzka-Ostrowska J, Paluszkiewicz P, Słodkowski M, Sobocki J (red.). Żywienie w chorobach nowotworowych, PZWL, Warszawa 2020.
- Van Gorkom GN, Lookermans EL, Van Elssen CH, Bos GM. The effect of vitamin C (ascorbic acid) in the treatment of patients with cancer: a systematic review. Nutrients. 2019;11(5):977.
- Magrì A, Germano G, Lorenzato A, Lamba S, Chilà R, Montone M, et al. High-dose vitamin C enhances cancer immunotherapy. Science Translational Medicine. 2020;12(532):eaay8707.
- Carr AC, Cook J. Intravenous vitamin C for cancer therapy–identifying the current gaps in our knowledge. Frontiers in physiology. 2018;9:1182.
- Pullar JM, Carr AC, Vissers MC. The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. 2017;9(8):866.
- Lim DJ, Sharma Y, Thompson CH. Vitamin C and alcohol: a call to action. BMJ nutrition, prevention & health. 2018;1(1):17.
- Verghese RJ, Mathew SK, David A. Antimicrobial activity of Vitamin C demonstrated on uropathogenic Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae. Journal of Current Research in Scientific Medicine. 2017;3(2):88.
- Borran M, Dashti-Khavidaki S, Alamdari A, Naderi N, Gatmiri SM. High-dose intravenous vitamin C reduces urinary tract infection post-kidney transplantation. African Journal of Urology. 2020;26(1):1-4.
- Chen F, Li Q, Yu Y, Yang W, Shi F, Qu Y. Association of vitamin C, vitamin D, vitamin E and risk of bladder cancer: a dose-response meta-analysis. Scientific reports. 2015;5(1):9599.
- Mohammed BM, Sanford KW, Fisher BJ, Martin EJ, Contaifer Jr D, Warncke UO, et al. Impact of high dose vitamin C on platelet function. World journal of critical care medicine. 2017;6(1):37.
- Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
- Uchwała nr 5/2019 Zespołu ds. Suplementów Diety z dnia 11 czerwca 2019 w sprawie wyrażenia opinii dotyczącej maksymalnej dawki witaminy C w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety
- Vitaminum C Teva, 200 mg, tabletki powlekane: ulotka preparatu (“Stosowanie innych leków”)
- Maxfield L, Crane JS. Vitamin C deficiency. 2018.
- Rowe S, Carr AC. Global vitamin C status and prevalence of deficiency: a cause for concern? Nutrients. 2020;12(7):2008.
- Ilow R, Regulska-Ilow B, Rozanska D, Zatonska K, Dehghan M, Zhang X, et al. Evaluation of mineral and vitamin intake in the diet of a sample of Polish population-baseline assessment from the prospective cohort ‘PONS’study. Annals of Agricultural and Environmental Medicine. 2011;18(2).
- Knight J, Madduma-Liyanage K, Mobley JA, Assimos DG, Holmes RP. Ascorbic acid intake and oxalate synthesis. Urolithiasis. 2016;44:289-97.
- Ghalibaf MHE, Kianian F, Beigoli S, Behrouz S, Marefati N, Boskabady M, et al. The effects of vitamin C on respiratory, allergic and immunological diseases: an experimental and clinical-based review. Inflammopharmacology. 2023;31(2):653-72.
- Agarwal A, Shaharyar A, Kumar A, Bhat MS, Mishra M. Scurvy in pediatric age group–a disease often forgotten? Journal of clinical orthopaedics and trauma. 2015;6(2):101-7.
- National Institute of Health: Office of Dietary Supplements, Vitamin C: fact sheet for consumers: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/
- Kunachowicz H, Przygoda B, Nadolna I, Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2020.
- U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE (USDA): Food Data Central [Internet]. [cited 17.10.2020]. Available from: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#top.
- Gutzeit D, Baleanu G, Winterhalter P, Jerz G. Vitamin C content in sea buckthorn berries (Hippophae rhamnoides L. ssp. rhamnoides) and related products: A kinetic study on storage stability and the determination of processing effects. Journal of food science. 2008;73(9):C615-C20.
- Ostrowska L, Orywal K, Stefańska E. Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce. Ostrowska L, editor. Warszawa: PZWL; 2018.