Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.

Schab pieczony z puree cebulowym i kaszą gryczaną

Czy wiesz, że „puree” wcale nie równa się tylko i wyłącznie puree z ziemniaków? Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na schab pieczony z puree cebulowym i kaszą gryczaną! To pyszne danie obiadowe jest idealnym połączeniem delikatnego, pieczonego mięsa i wyrazistego kremu z cebuli i czosnku. Smak całości dopełnia kasza gryczana będąca superźródłem witamin z grupy B oraz magnezu. Zastrzyk energii (i doznań smakowych) gwarantowany!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,00/5
(z 3 ocen)
Schab pieczony z puree cebulowym i kaszą gryczaną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

412 kcal Kalorie
33 g Białko
10 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
136 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
300 g
 schabu
4
sztuki cebuli
440 g
3
ząbki czosnku
18 g
150 g
 kaszy gryczanej
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
2
sztuki liści laurowych
2 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

412 kcal Kalorie
33 g Białko
10 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
136 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Podsmażamy w rondelku na rozgrzanej oliwie (połowa).

2

Do podsmażonych warzyw dodajemy kaszę, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości.

3

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i tymiankiem.

4

Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody (tak, aby przykryła dno naczynia), wkładamy mięso i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, przez około 30 minut.

5

Przygotowujemy puree cebulowe: cebule i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem.

6

Do zeszklonej cebuli dodajemy płyn pozostały po pieczeniu schabu, chwilę gotujemy i miksujemy na gładką masę (nie miksujemy liścia laurowego i tymianku). Doprawiamy solą i pieprzem.

7

Schab podajemy z kaszą i purre cebulowym. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?