Schab pieczony z puree cebulowym i kaszą gryczaną

Czy wiesz, że „puree” wcale nie równa się tylko i wyłącznie puree z ziemniaków? Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na schab pieczony z puree cebulowym i kaszą gryczaną! To pyszne danie obiadowe jest idealnym połączeniem delikatnego, pieczonego mięsa i wyrazistego kremu z cebuli i czosnku. Smak całości dopełnia kasza gryczana będąca superźródłem witamin z grupy B oraz magnezu. Zastrzyk energii (i doznań smakowych) gwarantowany!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Schab pieczony z puree cebulowym i kaszą gryczaną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

451 kcal Kalorie
30 g Białko
15 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
126 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
3
porcje schabu
300 g
4
sztuki cebuli
440 g
3
ząbki czosnku
18 g
1,5
porcji kaszy gryczanej
150 g
1
sztuka marchwi
45 g
1
sztuka pietruszki
50 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
2
sztuki liści laurowych
2 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

451 kcal Kalorie
30 g Białko
15 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
126 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchew, korzeń pietruszki ścieramy na tarce i siekamy cebulkę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy warzywa z liściem laurowym i zielem angielskim.

2

Gdy warzywa się podduszą, wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy razem z warzywami według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Całość doprawimy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

3

Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, posiekanym czosnkiem z cebulką i tymiankiem. Cały kawałek mięsa dokładnie mieszamy z tymi przyprawami.

4

Do naczynia żaroodpornego nalewamy odrobinę wody, wkładamy schab, przykrywamy naczynie i pieczemy w temperaturze 120*C przez około 1 godzinę na kilogram mięsa.

5

Jeśli mamy schab pokrojony już w plasterki to pieczemy około 10-12 minut na 1 cm mięsa.

6

Przygotowujemy puree cebulowe.
Siekamy cebulkę i czosnek. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej cebulkę z czosnkiem.

7

Gdy cebulka się zeszkli dodajemy do niej płyn, który pozostał z pieczenia schabu wraz z cebulką z pieczenia schabu wraz ze schabem. Całość chwilę gotujemy i miksujemy na gładką masę. (Jeśli przedostały się przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek to należy je wyjąć z rondelka przed blendowaniem).

8

Zmiksowany sos przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczony schab podajemy z kaszą i puree z cebuli.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?