
Schab pieczony z puree cebulowym i kaszą gryczaną
Czy wiesz, że „puree” wcale nie równa się tylko i wyłącznie puree z ziemniaków? Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na schab pieczony z puree cebulowym i kaszą gryczaną! To pyszne danie obiadowe jest idealnym połączeniem delikatnego, pieczonego mięsa i wyrazistego kremu z cebuli i czosnku. Smak całości dopełnia kasza gryczana będąca superźródłem witamin z grupy B oraz magnezu. Zastrzyk energii (i doznań smakowych) gwarantowany!

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
schabu
|
4
|
sztuki cebuli
440 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
150 g
|
kaszy gryczanej
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Podsmażamy w rondelku na rozgrzanej oliwie (połowa).
Do podsmażonych warzyw dodajemy kaszę, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i tymiankiem.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody (tak, aby przykryła dno naczynia), wkładamy mięso i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, przez około 30 minut.
Przygotowujemy puree cebulowe: cebule i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem.
Do zeszklonej cebuli dodajemy płyn pozostały po pieczeniu schabu, chwilę gotujemy i miksujemy na gładką masę (nie miksujemy liścia laurowego i tymianku). Doprawiamy solą i pieprzem.
Schab podajemy z kaszą i purre cebulowym. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
