Pieczone warzywa z sosem jogurtowo – ziołowym

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczone warzywa z sosem jogurtowo – ziołowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

357 kcal Kalorie
17 g Białko
15 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
476 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
2
sztuki pietruszki
100 g
3
sztuki marchewki
135 g
0,5
sztuki selera
90 g
10
opakowań jogurtu
200 g
1
garść szpinaku
25 g
4
łyżeczki świeżej natki pietruszki
20 g
3
łyżeczki świeżego kopereku
12 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta  soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

357 kcal Kalorie
17 g Białko
15 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
476 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Pietruszkę, marchew, seler obieramy, kroimy w słupki i doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą.

2

W naczyniu, w którym będziemy piec, rozkładamy papier do pieczenia i układamy pokrojone warzywa obok siebie.

3

Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190*C przez około 20 minut, w trybie termoobieg, aż się zarumienią i zmiękną.

4

Sos przygotowujemy z jogurtu, koperku, szczypiorku, natki pietruszki. Zioła siekamy i dodajemy do jogurtu. Całość mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.

5

Warzywa podajemy na szpinaku i polewamy sosem jogurtowym.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?