
Pieczone warzywa z sosem jogurtowo ziołowym
Szukasz zdrowej przekąski na wieczór spędzony z filmem? A może masz problem z włączaniem do jadłospisu odpowiednich ilości warzyw? Mamy coś dla Ciebie: pieczone warzywa z sosem jogurtowo ziołowym czekają na wypróbowanie. Dzięki wykorzystaniu różnych gatunków warzyw takie danie dostarczy Ci wielu smakowych doznań. A pyszny jogurtowy sos będzie dopełnieniem ich smakowitego sukcesu. Spróbuj koniecznie!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
10
|
opakowań jogurtu
200 g
|
1
|
garść szpinaku
25 g
|
4
|
łyżeczki świeżej natki pietruszki
20 g
|
3
|
łyżeczki świeżego kopereku
12 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa obieramy, kroimy w słupki i doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
W naczyniu, w którym będziemy piec, rozkładamy papier do pieczenia i układamy pokrojone warzywa obok siebie.
Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut, w trybie termoobieg, aż się zarumienią i zmiękną.
Sos przygotowujemy z: jogurtu, koperku, szczypiorku, natki pietruszki. Zioła siekamy i dodajemy do jogurtu. Całość mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa podajemy na szpinaku i polewamy sosem jogurtowym. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
