Dzień z jadłospisu
Piątek, 16.06.2023

Posiłek 1: 6:00-9:00

Ciasteczka z morelami

422kcalB: 14T: 18W: 55

Posiłek 2: 10:00-12:00

Wytrawny omlet z warzywami i suszonymi pomidorami

401kcalB: 22T: 20W: 39

Posiłek 3: 16:00-18:00

Spaghetti z pesto

460kcalB: 18T: 21W: 46

Posiłek 4: 19:00-21:00

Makaron penne z indykiem, pomidorami, bakłażanem, cukinią i serem grana padano

466kcalB: 31T: 20W: 43

1749 kcalB: 85T: 79W: 181

31 g błonnik735 mg wapń451 mg magnez

Wypij co najmniej 2,5l wody.

Posiłek 1: 6:00-9:00
Ciasteczka z morelami
Czas przygotowania
15 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
30 minut Czas całkowity
422 Kalorie
14 g Białko
55 g Węglo.
18 g Tłuszcze

Składniki
  • 3 łyżki płatków owsianych (30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (30 g)
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
  • 1 szczypta soli (0.25 g)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego (10 g)
  • 1 sztuka jajka (56 g)
  • 0.5 łyżeczki miodu (6 g)
  • 1 sztuka świeżych moreli (45 g)
  • 1 szczypta cynamonu (1 g)

Instrukcje
  • 1. Nagrzewamy piekarnik do 180°
  • 2. Do miski wsypujemy płatki owsiane, cynamon, mąkę, proszek do pieczenia i sól
  • 3. W drugiej misce mieszamy ze sobą tłuszcz, jajka, miód i pokrojone w paski morele
  • 4. Łączymy ze sobą składniki, formujemy kulki, wykładamy na blaszce i pieczemy 15 minut.
Posiłek 2: 10:00-12:00
Wytrawny omlet z warzywami i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
10 minut Czas całkowity
401 Kalorie
22 g Białko
39 g Węglo.
20 g Tłuszcze

Składniki
  • 2 sztuki jajek (112 g)
  • 0.5 sztuki cukinii (100 g)
  • 1 sztuka pomidora suszonego (20 g)
  • 0.5 porcji brokuła (50 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej (15 g)
  • 1 garść szpinaku (25 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (lub oleju z suszonych pomidorów) (5 g)
  • 1 szczypta soli (0.25 g)
  • 1 szczypta pieprzu (0.25 g)
  • 1 kromka chleba żytniego razowego (30 g)

Instrukcje
  • 1. Suszone pomidory kroimy w paski, cukinie w pół-plastry, brokuła dzielimy na różyczki.
  • 2. Do miski wybijamy jajka, dodajemy mąkę, przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko miksujemy razem na gładką masę.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone pomidory, cukinię i brokuła. Podsmażamy. Dodajemy szpinak.
  • 4. Uduszone warzywa zalewamy masą jajeczną. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną.
  • 5. Przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy przez chwilę. Gotowy omlet podajemy z pieczywem. Smacznego!
Posiłek 3: 16:00-18:00
Spaghetti z pesto
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
20 minut Czas całkowity
460 Kalorie
18 g Białko
46 g Węglo.
21 g Tłuszcze

Składniki
  • 1 porcja makaronu spaghetti express (50 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 ząbek czosnku (6 g)
  • 0.5 garści orzechów nerkowca (15 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • 2 plastry sera mozzarella (30 g)
  • 1 sztuka suszonego pomidora (20 g)
  • 3 sztuki pomidorków koktajlowych (60 g)

Instrukcje
  • 1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • 2. Przygotowujemy pesto. Blendujemy rukolę, oliwę, orzechy i czosnek
  • 3. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy w ganku z niewielką ilością wody, w której się gotował.
  • 4. Do garnka z makaronem dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
  • 5. Makaron wykładamy na talerz. Na spaghetti układamy kawałki porwanej mozzarelli i pokrojonego na kawałki suszonego pomidora oraz pomidorki koktajlowe. Smacznego!
Posiłek 4: 19:00-21:00
Makaron penne z indykiem, pomidorami, bakłażanem, cukinią i serem grana padano
Czas przygotowania
30 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
40 minut Czas całkowity
466 Kalorie
31 g Białko
43 g Węglo.
20 g Tłuszcze

Składniki
  • 6 łyżek makaronu penne (30 g)
  • 1 porcja mięsa z piersi indyka (100 g)
  • 0.5 opakowania pomidorów z puszki (200 g)
  • 0.5 sztuki bakłażana (100 g)
  • 0.5 sztuki cukinii (100 g)
  • 1 sztuka małej cebuli (30 g)
  • 1 ząbek czosnku (6 g)
  • 1 łyżka startego sera grana padano (10 g)
  • 1 szczypta czosnku granulowanego (1 g)
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
  • 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)

Instrukcje
  • 1. Mięso z indyka, myjemy, osuszamy, kroimy w paski 2-3 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
  • 2. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni, mieszając co jakiś czas przez 6-8 minut.
  • 3. Cukinię, bakłażana, cebulę, czosnek kroimy na kawałki. Smażymy w rondlu. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
  • 5. Ugotowany makaron i mięso dodajemy do sosu. Mieszamy.
  • 6. Na talerzu posypujemy startym serem. Smacznego!