Dzień z jadłospisu
Niedziela, 08.05

Posiłek 1: 6:00 - 9:00

Racuchy z jabłkami

895kcalB: 39T: 38W: 98

Posiłek 2: 10:00 - 13:00

Frytki z marchewki i pietruszki

328kcalB: 4T: 26W: 24

Posiłek 3: 14:00 - 17:00

Mini pizze pełnoziarniste

825kcalB: 43T: 34W: 89

Posiłek 4: 18:00 - 21:00

Sałatka z tuńczykiem, ryżem, zieloną papryką i kukurydzą

856kcalB: 39T: 37W: 94

3007 kcalB: 127 gT: 135 gW: 329 g

49 g błonnik21 mg żelazo1019.92 mg wapń536 mg magnez

Wypij co najmniej 2,5l wody.

Posiłek 1: 6:00 - 9:00
Racuchy z jabłkami
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
20 minut Czas całkowity
895 Kalorie
39 g Białko
98 g Węglo.
38 g Tłuszcze

Składniki
  • 5 łyżek mąki pszennej (60 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (30 g)
  • 0.5 szklanki mleka (125 g)
  • 1 łyżka ksylitolu (15 g)
  • 1 sztuka jabłek pokrojonych w kostkę (150 g)
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego (20 g)
  • 2 łyżeczki masła orzechowego (25 g)
  • 3 łyżki odżywki białkowej (24 g)

Instrukcje
  • 1. Mleko łączymy z ksylitolem, mieszamy.
  • 2. Mąkę łączymy ze szczyptą soli, odżywką, proszkiem do pieczenia, następnie mieszamy z mlekiem. Dodajemy olej, jabłka, skórkę z cytryny i mieszamy przez 4 minuty.
  • 3. Racuchy smażymy na patelni, ciasto nakładamy łyżką. Smażymy przez około 3 minut z każdej strony. Patelnię przed każdym smażeniem przecieramy zwilżonym olejem ręcznikiem papierowym.
  • 4. Podajemy posmarowane masłem orzechowym. Smacznego!
Posiłek 2: 10:00 - 13:00
Frytki z marchewki i pietruszki
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
25 minut Czas całkowity
328 Kalorie
4 g Białko
24 g Węglo.
26 g Tłuszcze

Składniki
  • 3 sztuki marchwi (135 g)
  • 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
  • 1 szczypta rozmarynu (0.25 g)
  • 1 szczypta tymianku (0.25 g)
  • 1 szczypta czosnku granulowanego (1 g)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
  • 2 sztuki korzenia pietruszki (100 g)
  • 1 łyżka majonezu (25 g)

Instrukcje
  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • 2. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na frytki, mieszamy z przyprawami i oliwą.
  • 3. Pieczemy ok. 20 minut, w zależności od grubości frytek.
Posiłek 3: 14:00 - 17:00
Mini pizze pełnoziarniste
Czas przygotowania
20 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
70 minut Czas całkowity
825 Kalorie
43 g Białko
89 g Węglo.
34 g Tłuszcze

Składniki
  • 7 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej (70 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej (30 g)
  • 5 łyżek wody (75 g)
  • 1 porcja drożdży świeżych (10 g)
  • 1 małe pomidorów z puszki (200 g)
  • 2 ząbki czosnku (12 g)
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek (25 g)
  • 1 garść bazylii świeżej (3 g)
  • 1 porcja mięsa z piersi kurczaka (100 g)
  • 1 garść czarnych oliwek (40 g)
  • 2 garści szpinaku (50 g)
  • 5 sztuk pieczarek (100 g)
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych (100 g)

Instrukcje
  • 1. Składniki ciasta łączymy w misce (mąki, oliwę, drożdże, wodę gazowaną, sól), zagniatamy i odstawiamy na 40 minut.
  • 2. Na patelni podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory.
  • 3. Dodajemy sól, pieprz, bazylię i gotujemy przez 6-7 minut.
  • 4. Dzielimy ciasto na 6 części, rozwałkowujemy i nakładamy składniki.
  • 5. Każdą z mini pizz pieczemy przez 6-8 minut w 220 stopniach.
Posiłek 4: 18:00 - 21:00
Sałatka z tuńczykiem, ryżem, zieloną papryką i kukurydzą
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
20 minut Czas całkowity
856 Kalorie
39 g Białko
94 g Węglo.
37 g Tłuszcze

Składniki
  • 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym (120 g)
  • 5 łyżek ryżu basmati (70 g)
  • 2 łyżeczki musztardy (20 g)
  • 3 łyżki kaparów (30 g)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (80 g)
  • 1 sztuka selera naciowego (45 g)
  • 1 sztuka papryki zielonej (85 g)
  • 1 małe opakowanie kukurydzy konserwowej (120 g)
  • 2 łyżki majonezu (40 g)

Instrukcje
  • 1. Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Kroimy seler naciowy, paprykę zieloną, siekamy pietruszkę, odcedzamy kapary, kukurydzę i tuńczyka.
  • 3. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, majonez, musztardę, sól, pieprz, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Smacznego!