Dzień z jadłospisu
Poniedziałek, 06.08

Posiłek 1: 6:00 - 9:00

Jajecznica z pieczywem

655kcalB: 31T: 29W: 72

Posiłek 2: 10:00 - 13:00

Naleśniki z serem

659kcalB: 34T: 28W: 77

Posiłek 3: 14:00 - 17:00

Meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i sosem salsa

653kcalB: 44T: 20W: 78

Posiłek 4: 18:00 - 21:00

Udko z kurczaka z ziemniakami i surówką z białej kapusty, marchewki i jabłka

642kcalB: 46T: 20W: 77

2610 kcalB: 155 gT: 97 gW: 305 g

61 g błonnik29 mg żelazo1151 mg wapń

Wypij co najmniej 2,5l wody.

Posiłek 1: 6:00 - 9:00
Jajecznica z pieczywem
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
5 minut Czas całkowity
655 Kalorie
31 g Białko
72 g Węglo.
29 g Tłuszcze

Składniki
  • 3 sztuki jajek kurzych (168 g)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
  • 4 kromki chleba żytniego razowego (120 g)
  • 2 łyżeczki szczypiorku (10 g)
  • 1 szczypta soli (0.25 g)
  • 1 szczypta pieprzu (0.25 g)
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych (300 g)

Instrukcje
  • 1. Jajecznicę smażymy na rozgrzanej oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem i pomidorkami koktajlowymi.
Posiłek 2: 10:00 - 13:00
Naleśniki z serem
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
25 minut Czas całkowity
659 Kalorie
34 g Białko
77 g Węglo.
28 g Tłuszcze

Składniki
  • 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (75 g)
  • 1 sztuka jaja kurzego (56 g)
  • 0.5 szklanki mleka 1,5% (125 g)
  • 4 łyżki wody gazowanej (90 g)
  • 2 plastry sera twarogowego półtłustego (60 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
  • 1 szczypta soli (0.25 g)
  • 2 łyżki erytrolu (20 g)
  • 1 garść malin, świeżych lub mrożonych (70 g)
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego (15 g)

Instrukcje
  • 1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, mleko, wodę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • 2. Blendujemy erytrol. Ser mieszamy z jogurtem i pudrem z erytrolu.
  • 3. Gotową masą serową przekładamy naleśniki.
  • 4. Owoce możemy włożyć zarówno do środka jak i położyć na wierzch. Smacznego!
Posiłek 3: 14:00 - 17:00
Meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i sosem salsa
Czas przygotowania
20 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
20 minut Czas całkowity
653 Kalorie
44 g Białko
78 g Węglo.
20 g Tłuszcze

Składniki
  • 1.5 porcji mięsa z piersi kurczaka (150 g)
  • 1 sztuka tortilli pełnoziarnistej (60 g)
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej (60 g)
  • 1 sztuka papryki żółtej (170 g)
  • 1 sztuka pomidora (160 g)
  • 1 garść kolendry świeżej (4 g)
  • 3 ząbki czosnku (18 g)
  • 1 sztuka małego ogórka (100 g)
  • 5 łyżek soku z limonki (30 g)
  • 1 sztuka cebuli (110 g)
  • 1 szczypta kminu rzymskiego (1 g)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
  • 1 szczypta soli (0.25 g)

Instrukcje
  • 1. Kurczaka myjemy i kroimy w paski około 2- 3 cm, całość przyprawiamy solą, pieprzem i skórką z limonki.
  • 2. Kroimy paprykę, czosnek (2 ząbki) i cebulkę.
  • 3. Na rozgrzanej z oliwą patelni smażymy kurczaka przez około 6-8 minut, cały czas mieszając, po czym przekładamy go do miseczki.
  • 4. Na tej samej patelni smażymy czosnek, cebulę i paprykę. Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzoną kukurydzę i jeszcze chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Usmażone warzywa mieszamy z kurczakiem, dodajemy kolendrę, kmin rzymski, sól i sok z limonki. Całość mieszamy i odstawiamy.
  • 6. W drobną kostkę kroimy pomidora, ogórka, czosnek (ząbek) i skrapiamy oliwą. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i sokiem z limonki. Tak powstaje salsa.
  • 7. Na tortillę układamy warzywa wymieszane z kurczakiem i składamy.
  • 8. Tortille podajemy na talerzu z salsą podaną obok. Smacznego!
Posiłek 4: 18:00 - 21:00
Udko z kurczaka z ziemniakami i surówką z białej kapusty, marchewki i jabłka
Czas przygotowania
25 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
70 minut Czas całkowity
642 Kalorie
46 g Białko
77 g Węglo.
20 g Tłuszcze

Składniki
  • 2 sztuki ziemniaków (140 g)
  • 2 porcje udek z kurczaka (200 g)
  • 1 łyżeczka tymianku (3 g)
  • 4 listki kapusty białej (220 g)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (5 g)
  • 2 sztuki marchwi (90 g)
  • 1 sztuka jabłka (150 g)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (3 g)

Instrukcje
  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, przyprawiamy tymiankiem i papryką słodką. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko skrapiamy łyżką oliwy.
  • 2. Mięso i ziemniaki układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45-50 minut.
  • 3. Kapustę siekamy na drobne paski lub ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Do kapusty dodajemy startą marchewkę, jabłko, posiekaną natkę pietruszki, musztardę, jogurt i całość mieszamy.
  • 4. Udka podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.