Dzień z jadłospisu
Niedziela, 18.09.2022

Posiłek 1: 6:00 - 9:00

Koktajl czekoladowy

674kcalB: 33T: 30W: 76

Posiłek 2: 10:00 - 13:00

Zapiekanka z szynką

637kcalB: 36T: 23W: 74

Posiłek 3: 14:00 - 17:00

Sałatka z łososiem i rukolą

540kcalB: 33T: 21W: 55

Posiłek 4: 18:00 - 21:00

Puszysty omlet z malinami i wiórkami kokosowymi

544kcalB: 39T: 32W: 21

2394B: 141T: 105W: 226

41 błonnik23 żelazo1262 wapń

Wypij co najmniej 2,5l wody.

Posiłek 1: 6:00 - 9:00
Koktajl czekoladowy
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
10 minut Czas całkowity
674 Kalorie
33 g Białko
76 g Węglo.
30 g Tłuszcze

Składniki
  • 1 sztuka banana (120 g)
  • 2 łyżeczki odżywki białkowej (12 g)
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • 3 łyżki płatków owsianych (30 g)
  • 1 szklanka mleka 1,5% (250 g)
  • 4 łyżeczki masła orzechowego (40 g)

Instrukcje
  • 1. Zblenduj wszystkie składniki.
Posiłek 2: 10:00 - 13:00
Zapiekanka z szynką
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
10 minut Czas całkowity
637 Kalorie
36 g Białko
74 g Węglo.
23 g Tłuszcze

Składniki
  • 4 kromki chleba żytniego razowego (120 g)
  • 2 łyżki serka kanapkowego śmietankowego (50 g)
  • 6 plastrów szynki z kurczaka (60 g)
  • 4 plastry mozzarelli (60 g)
  • 1 sztuka pomidora (160 g)
  • 2 sztuki rzodkiewki (80 g)

Instrukcje
  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z funkcją termoobieg
  • 2. Chleb smarujemy serkiem kanapkowym.
  • 3. Na pieczywie kładziemy wędlinę i ser
  • 4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 6 minut, do momentu rozpuszczenia się sera
  • 5. Na zapiekance układamy pomidora i rzodkiewkę.
Posiłek 3: 14:00 - 17:00
Sałatka z łososiem i rukolą
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
35 minut Czas całkowity
540 Kalorie
33 g Białko
55 g Węglo.
21 g Tłuszcze

Składniki
  • 0.5 szklanki makaronu pełnoziarnistego (50 g)
  • 1 porcja łososia świeżego (100 g)
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych (200 g)
  • 4 garści rukoli (80 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 3 łyżki soku z połówki cytryny (18 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
  • 1 garść oliwek czarnych (40 g)

Instrukcje
  • 1. Makaron gotujemy według instrukcji, odkładamy na bok do wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni – termoobieg.
  • 2. Łososia rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rybę przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy jeszcze około 6-7 pomidorków koktajlowych. Tak przygotowanego łososia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 – 20 minut.
  • 3. Pozostałe pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na połówki. Pokrojone pomidorki i oliwki wrzucamy do miseczki, łączymy z makaronem i rukolą.
  • 4. Przygotowujemy sos do sałatki. W miseczce łączymy ze sobą sos sojowy, miód oraz sok z cytryny.
  • 5. Łososia wyjmujemy z piekarnika, studzimy i dzielimy na małe kawałki. Dodajemy do sałatki.
  • 6. Pozostały na blaszce po pieczeniu sok, dodajemy do przygotowanego wcześniej sosu, mieszamy i całość dodajemy do sałatki.
Posiłek 4: 18:00 - 21:00
Puszysty omlet z malinami i wiórkami kokosowymi
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
15 minut Czas całkowity
544 Kalorie
39 g Białko
21 g Węglo.
32 g Tłuszcze

Składniki
  • 3 sztuki jajek kurzych (168 g)
  • 1 łyżka ksylitolu (15 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
  • 2 garści malin (120 g)
  • 4 łyżeczki odżywki białkowej (20 g)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (15 g)

Instrukcje
  • 1. Jajka z ksylitolem i odżywką białkową miksujemy na puszystą masę, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy przygotowaną masę jajeczną, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień. Podgrzewamy przez 4 minuty, następnie przekręcamy na drugą stronę. Jeśli wierzch omleta jest całkowicie ścięty, możemy pominąć ten krok.
  • 3. Omlet podajemy od razu po przygotowaniu z malinami.