Dzień z jadłospisu
Czwartek, 17.04

Posiłek 1: 6:00-9:00

Deser sernikowa szarlotka

416kcalB: 15T: 30W: 22

Posiłek 2: 10:00-13:00

Lekka sałatka cezar z kurczakiem

412kcalB: 28T: 19W: 33

Posiłek 3: 14:00-17:00

Makaron primavera z kurczakiem i cukinią

397kcalB: 36T: 9W: 41

Posiłek 4: 18:00-21:00

Delikatne pulpeciki mięsne w sosie pomidorowo warzywnym z makaronem

403kcalB: 33T: 12W: 28

1600B: 115T: 71W: 117

Wypij co najmniej 2,5l wody.

Posiłek 1: 6:00-9:00
Deser sernikowa szarlotka
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
25 minut Czas całkowity
416 Kalorie
15 g Białko
22 g Węglo.
30 g Tłuszcze

Składniki
  • sztuka jabłka 150 g
  • 0,5 łyżeczki cynamonu 2 g
  • 0,5 łyżeczki erytrolu 5g
  • 3 łyżki mascarpone 125 g
  • opakowania jogurtu greckiego 125 g
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1,5 g

Instrukcje
  • Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. Dodajemy cynamon i erytrol. Dusimy na średniej mocy palnika, aż jabłka zmiękną (możemy podlewać niewielką ilością wody, aby owoce się nie przypaliły).
  • W miseczce mieszamy mascarpone, jogurt i ekstrakt waniliowy (możemy użyć miksera).
  • W wysokiej szklance układamy na przemian warstwę szarlotkową i sernikową.
Posiłek 2: 10:00-13:00
Lekka sałatka cezar z kurczakiem
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
30 minut Czas całkowity
412 Kalorie
28 g Białko
33 g Węglo.
19 g Tłuszcze

Składniki
  • 75 g mięsa z piersi kurczaka
  • 100 g sałaty rzymskiej (1 duża)
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych 300 g
  • 0,5 sztuka cebuli czerwonej 40 g
  • 1 łyżki sera grana padano 10 g
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 60 g
  • 1,5 łyżeczki majonezu 15 g
  • 1 łyżeczka musztardy 10 g
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 g
  • 2 łyżki soku z cytryny 12 g
  • 1 szczypta soli 0,25 g
  • 1 szczypta pieprzu 0,25 g
  • 0,5 sztuki ogórka świeżego 75 g
  • Chleb żytni razowy 30g

Instrukcje
  • Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 18 minut.
  • Ogórka i cebulę kroimy na kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki. Sałatę rwiemy.
  • W miseczce mieszamy majonez, musztardę, jogurt, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • W misce mieszamy sałatę z warzywami i sosem, na wierzch kładziemy pokrojonego kurczaka i posypujemy serem grana padano.
Posiłek 3: 14:00-17:00
Makaron primavera z kurczakiem i cukinią
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
25 minut Czas całkowity
397 Kalorie
36 g Białko
41 g Węglo.
9 g Tłuszcze

Składniki
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego
  • 125 g mięsa z piersi kurczaka
  • 0,5 ząbku czosnku
  • 50g Cukinii
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 5g
  • 8 pomidorków koktajlowych 160g
  • 0,5 łyżki oregano suszone 1,5g
  • Szczypta soli 0,25g
  • Szczypta pieprzu 0,25g
  • szczypiorek siekany 5g

Instrukcje
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  • Mięso kroimy na kawałki podobnej wielkości.
  • Cukinię obieramy i przy pomocy obieraczki kroimy na paski.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso. Przyprawiamy: solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, podsmażamy. Gdy pomidorki się rozpadną dodajemy cukinię, szczypiorem i smażymy do miękkości. (jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody)
  • Podajemy z makaronem i posypujemy startym serem.
Posiłek 4: 18:00-21:00
Delikatne pulpeciki mięsne w sosie pomidorowo warzywnym z makaronem
Czas przygotowania
15 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
30 minut Czas całkowity
403 Kalorie
33 g Białko
28 g Węglo.
12 g Tłuszcze

Składniki
  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • 25g makaronu pełnoziarnistego
  • 0,5 sztuki papryki czerwonej 50 g
  • 1 sztuka cebuli 20 g
  • Pomidory z puszki 100g
  • 0,5 ząbku czosnku 3g
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 1,5g
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1,5g
  • 0,5 łyżeczki bazylii1,5g
  • 1 łyżeczka natki pietruszki 5g
  • 1 szczypta soli 0,25g
  • 1 szczypta pieprzu 0,25g

Instrukcje
  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy paprykę słodką, czosnek granulowany oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy.
  • Paprykę, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy warzywa, podsmażamy, aż zmiękną. Następnie dodajemy pomidory w puszce i 400 ml wody.
  • Z mięsa formujemy pulpeciki, które układamy na sosie, ciągle podgrzewając na małym ogniu. Gotujemy około 10 minut, na koniec posypujemy posiekaną bazylią i pietruszką.
  • Sos podajemy z makaronem. Smacznego!