Dzień z jadłospisu
Czwartek, 17.04

Posiłek 1: 6:00-9:00

Naleśniki z jogurtem i owocami

522kcalB: 22T: 29W: 51

Posiłek 2: 10:00-13:00

Buddha bowl z hummusem i kaszą kuskus

453kcalB: 17T: 12W: 68

Posiłek 3: 14:00-17:00

Makaron primavera z kurczakiem i cukinią

418kcalB: 28T: 14W: 42

Posiłek 4: 18:00-21:00

Minestrone

402kcalB: 19T: 8W: 64

1795B: 115T: 71W: 225

Wypij co najmniej 2,5l wody.

Posiłek 1: 6:00-9:00
Naleśniki z jogurtem i owocami
Czas przygotowania
20 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
30 minut Czas całkowity
522 Kalorie
22 g Białko
51 g Węglo.
29 g Tłuszcze

Składniki
  • 2 sztuki naleśników 130 g
  • 0,2 opakowania jogurtu naturalnego 80 g
  • 100 g borówek
  • 4 łyżeczki masła orzechowego 40 g

Instrukcje
  • Naleśniki przygotowujemy z tego przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow-lekkostrawnych/
  • Każdy placek smarujemy masłem orzechowym i jogurtem. Nakładamy owoce i zwijamy. Smacznego!
Posiłek 2: 10:00-13:00
Buddha bowl z hummusem i kaszą kuskus
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
20 minut Czas całkowity
453 Kalorie
17 g Białko
68 g Węglo.
12 g Tłuszcze

Składniki
  • 10 łyżek hummusu 100 g
  • 0,5 sztuki papryki czerwonej 85 g
  • 0,5 sztuki marchewki 40 g
  • 30 g kuskusu
  • 1 łodyga selera naciowego 455 g
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki 0 g
  • 2 szczypty soli 0,5 g
  • 1 szczypta pieprzu 0,25 g

Instrukcje
  • Kroimy w słupki paprykę i seler naciowy, marchew w paski, siekamy natkę pietruszki.
  • Kuskus przygotowujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
  • W miseczce na środku układamy kuskus, obok hummus i dookoła wszystkie przygotowane wcześniej warzywa. Całość posypujemy siekaną natka pietruszki. Smacznego!
Posiłek 3: 14:00-17:00
Makaron primavera z kurczakiem i cukinią
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
25 minut Czas całkowity
418 Kalorie
28 g Białko
42 g Węglo.
14 g Tłuszcze

Składniki
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego
  • 125 g mięsa z piersi kurczaka
  • 0,5 ząbku czosnku 3 g
  • 0,5 sztuki cukinii 50 g
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 5 g
  • 8 sztuk pomidorków koktajlowych 160 g
  • 0,5 łyżeczka oregano 1,5 g
  • 1 szczypta soli 0,25 g
  • 1 szczypta pieprzu 0,25 g
  • 1 łyżeczka szczypiorku 4 g

Instrukcje
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  • Mięso kroimy na kawałki podobnej wielkości.
  • Cukinię obieramy i przy pomocy obieraczki kroimy na paski.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso. Przyprawiamy: solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, podsmażamy. Gdy pomidorki się rozpadną dodajemy cukinię, szczypiorem i smażymy do miękkości. (jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody)
  • Podajemy z makaronem.
Posiłek 4: 18:00-21:00
Minestrone
Czas przygotowania
15 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
40 minut Czas całkowity
402 Kalorie
19 g Białko
64 g Węglo.
8 g Tłuszcze

Składniki
  • 240 g ciecierzycy konserwowej
  • 3 szklanki bulionu 750 g
  • 1 łodyga selera naciowego 45 g
  • 0,5 sztuki cebuli 40 g
  • 0,5 sztuki marchewki 40 g
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek 20 g
  • 1 ząbek czosnku 6 g
  • 0,5 opakowania zielonego groszku konserwowego 120 g
  • 0,5 opakowanie pomidorów z puszki 200 g
  • 0,5 sztuki cukinii 50 g
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 sztuka liścia laurowego 1 g
  • 0,5 łyżeczki oregano 1,5 g
  • 1,5 łyżeczki tymianku szuszonego 4,5 g
  • 1,5 łyżeczki bazylii suszonej 4,5 g
  • 1 łyżeczka rozmarynu 3 g
  • 1 szczypta soli 0,25 g
  • 1 szczypta pieprzu 0,25 g

Instrukcje
  • Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchew kroimy w kostkę, następnie podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie przez 4 minuty.
  • Dodajemy groszek, pokrojoną cukinię, odcedzoną ciecierzycę i pomidory. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe oraz przyprawy.
  • Gotujemy przez 15 minut, po czym dodajemy makaron i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.