Dzień z jadłospisu
Wtorek, 14.07

Posiłek 1: 6:00 - 9:00

Sałatka caprese ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

493kcalB: 24T: 18W: 63

Posiłek 2: 10:00 - 13:00

Czekoladowe smoothie

507kcalB: 19T: 20W: 59

Posiłek 3: 14:00 - 17:00

Makaron z pomidorami i mozzarellą

456kcalB: 18T: 20W: 45

Posiłek 4: 18:00 - 21:00

Pieczywo z wiosennym serkiem wiejskim, rzodkiewką i ogórkiem

468kcalB: 36T: 11W: 63

Posiłek 5: Dowolna godzina

Banan

97kcalB: 1T: 0W: 24

2020.61 kcalB: 97.26 gT: 68.84 gW: 253.75 g

37.84 g błonnik21.52 mg żelazo1460.02 mg wapń566.12 mg magnez

Wypij co najmniej 2,5l wody.

Posiłek 1: 6:00 - 9:00
Sałatka caprese ze szpinakiem i jajkiem sadzonym
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
10 minut Czas całkowity
493 Kalorie
24 g Białko
63 g Węglo.
18 g Tłuszcze

Składniki
  • 3 garści szpinaku (75 g)
  • 2 sztuki pomidora (320 g)
  • 2 plastry sera mozzarella (30 g)
  • 1 sztuka jajka kurzego (56 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwy (5 g)
  • 1 garść bazylii (3 g)
  • 3 kromki chleba żytniego razowego (90 g)
  • 2 łyżeczki szczypiorku (10 g)

Instrukcje
  • 1. Szpinak łączymy z pokrojonym pomidorem, bazylią i mozzarellą. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Jajka smażymy na patelni skropionej oliwą. Układamy na sałatce.
  • 3. Gotową sałatkę posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem.
Posiłek 2: 10:00 - 13:00
Czekoladowe smoothie
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
5 minut Czas całkowity
507 Kalorie
19 g Białko
59 g Węglo.
20 g Tłuszcze

Składniki
  • 1 szklanka mleka roślinnego (250 g)
  • 2 łyżki kakao (20 g)
  • 1 łyżka masła orzechowego (20 g)
  • 1 łyżka ksylitolu (15 g)
  • 1 łyżka odżywki białkowej (8 g)
  • 3 łyżki płatków owsianych (30 g)

Instrukcje
  • 1. Wszystkie składniki blendujemy na gładkie smoothie.
Posiłek 3: 14:00 - 17:00
Makaron z pomidorami i mozzarellą
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
20 minut Czas całkowity
456 Kalorie
18 g Białko
45 g Węglo.
20 g Tłuszcze

Składniki
  • 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego (70 g)
  • 3 plastry mozzarelli (45 g)
  • 9 sztuk pomidorków koktajlowych (180 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • 1 garść bazylii świeżej (3 g)
  • 1 ząbek czosnku (6 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (10 g)

Instrukcje
  • 1. Makaron gotujemy al dente. Z gotowania makaronu zostawiamy ok. 80-100 ml wody.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek.
  • 3. Dodajemy pokrojone pomidorki, sok z cytryny, połowę bazylii oraz startą skórkę z cytryny. Podsmażamy przez kilka minut.
  • 4. Na patelnię dodajemy wodę z gotowania makaronu, mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty. Dodajemy makaron.
  • 5. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę, mieszamy. Danie przekładamy na talerz i posypujemy p bazylią.
Posiłek 4: 18:00 - 21:00
Pieczywo z wiosennym serkiem wiejskim, rzodkiewką i ogórkiem
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
10 minut Czas całkowity
468 Kalorie
36 g Białko
63 g Węglo.
11 g Tłuszcze

Składniki
  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g)
  • 6 sztuk rzodkiewek (90 g)
  • 1 sztuka ogórka (150 g)
  • 4 łyżeczki szczypiorku (20 g)
  • 5 szczypt koperku (5 g)
  • 1 sztuka bułki grahamki (80 g)

Instrukcje
  • 1. Warzywa kroimy w drobną kostkę, szczypiorek i koperek siekamy, dodajemy do serka wiejskiego doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Serek z warzywami podajemy z pieczywem.
Posiłek 5: Dowolna godzina
Banan
97 Kalorie
1 g Białko
24 g Węglo.
0 g Tłuszcze

Składniki
  • 1 sztuka małego banana (100 g)

Instrukcje
  • 1. Spożyj jako przekąskę po posiłku lub w ciągu dnia.