Dzień z jadłospisu
Czwartek, 12.04

Posiłek 1: 6:00-9:00

Kanapka z pastą z makreli oraz jajka

509kcalB: 30T: 19W: 59

Posiłek 2: 14:00-17:00

Hot dog z wegańską parówką

511kcalB: 21T: 19W: 61

Posiłek 3: 18:00-21:00

Szybki kurczak z ryżem

507kcalB: 34T: 21W: 47

Posiłek 4: Dowolny

Banan + nerkowce

310kcalB: 8T: 16W: 39

1837B: 83T: 73W: 224

Wypij co najmniej 2,5l wody.

Posiłek 1: 6:00-9:00
Kanapka z pastą z makreli oraz jajka
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
15 minut Czas całkowity
509 Kalorie
30 g Białko
59 g Węglo.
19 g Tłuszcze

Składniki
  • Makrela wędzona – 70 g
  • Jajko kurze całe – 1 sztuka (56 g)
  • Jogurt naturalny 2% – 1 łyżka (20 g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (0.25 g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (0.25 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 9 sztuk (170 g)
  • Papryka czerwona – 0.5 sztuki (85 g)

Instrukcje
  • Jajka gotujemy na twardo przez ok. 7-8 minut (czas liczony od zagotowania wody).
  • Makrelę obieramy z ości i przekładamy do miski.
  • Dodajemy ostudzone, pokrojone w kostkę jajko oraz jogurt naturalny. Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • Podajemy z chlebem razowym i kawałkami warzyw.
Posiłek 2: 14:00-17:00
Hot dog z wegańską parówką
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
10 minut Czas całkowity
511 Kalorie
21 g Białko
61 g Węglo.
19 g Tłuszcze

Składniki
  • Bułki do hot dogów z mąką graham Tastino – 1 sztuka (60 g)
  • Parówki Go Vege – 1 sztuka (50 g)
  • Cebula czerwona – 0.5 sztuki (40 g)
  • Ogórek konserwowy – 2 sztuki (100 g)
  • Papryka czerwona konserwowa – 1 porcja (30 g)
  • Ketchup – 1.5 łyżki (30 g)
  • Musztarda – 2 łyżeczki (30 g)
  • Po posiłku: Jogurt skyr sojowy – 7 łyżek (140 g)

Instrukcje
  • Bułkę do hot dogów oraz parówkę podgrzewamy.
  • Do bułki do hot dogów wkładamy parówkę, ketchup oraz musztardę. Na koniec dodajemy pokrojone warzywa.
  • Po posiłku zjadamy skyr.
Posiłek 3: 18:00-21:00
Szybki kurczak z ryżem
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
25 minut Czas całkowity
507 Kalorie
34 g Białko
47 g Węglo.
21 g Tłuszcze

Składniki
  • Ryż basmati – 35 g
  • Mięso z piersi kurczaka – 125 g
  • Pesto zielone – 2 łyżeczki (10 g)
  • Cukinia – 1 sztuka (200 g)
  • Marchew – 1 sztuka (80 g)
  • Seler naciowy – 1 łodyga (45 g)
  • Cebula – 0.5 sztuki (40 g)
  • Oliwa z oliwek – 1.5 łyżki (15 g)
  • Papryka słodka – 0.5 łyżeczki (1.5 g)
  • Sól – 1 szczypta (0.25 g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (0.25 g)
  • Woda – 0.5 szklanki (125 g)

Instrukcje
  • Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Kurczaka kroimy w paski i smarujemy pesto. Posypujemy przyprawami wedle uznania.
  • Cukinię, marchew oraz seler naciowy kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
  • Na patelni na oliwie smażymy mięso przez 6-7 minut, odstawiamy. Na tej samej patelni smażymy warzywa przez kilka minut, solimy i dodajemy kurczaka. Zalewamy wodą i dusimy jeszcze przez kilka minut. Jeśli pozostanie zbyt dużo wody, zwiększamy moc palniki i dusimy całość do momentu, aż woda odparuje.
  • Podajemy z ryżem.
Posiłek 4: Dowolny
Banan + nerkowce
Czas przygotowania
1 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
1 minut Czas całkowity
310 Kalorie
8 g Białko
39 g Węglo.
16 g Tłuszcze

Składniki
  • Banan – 1 sztuka (120 g)
  • Orzechy nerkowca – 35 g

Instrukcje
  • Banana zjadamy z orzechami.