Dzień z jadłospisu
Środa, 2.11.2022

Posiłek 1: 6:00-9:00

Jajecznica z pieczywem

409kcalB: 19T: 22W: 36

Posiłek 2: 10:00-12:00

Kanapki z żółtym serem i warzywami

398kcalB: 23T: 17W: 42

Posiłek 3: 13:00-15:00

Stripsy z indyka z awokado, warzywami i pieczonymi ziemniakami

358kcalB: 26T: 12W: 41

Posiłek 4: 16:00-18:00

Zupa krem z zielonego groszku z prażonym słonecznikiem

372kcalB: 20T: 11W: 57

1536 kcalB: 88 gT: 62 gW: 176 g

36 g błonnik1023 mg wapń416 mg magnez

Wypij co najmniej 2,5l wody.

Posiłek 1: 6:00-9:00
Jajecznica z pieczywem
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
5 minut Czas całkowity
409 Kalorie
19 g Białko
36 g Węglo.
22 g Tłuszcze

Składniki
  • 2 sztuki jajek kurzych (112 g)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
  • 2 kromki chleba żytniego razowego (60 g)
  • 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
  • 7 sztuk pomidorków koktajlowych (140 g)

Instrukcje
  • 1. Jajecznicę smażymy na rozgrzanej oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem i pomidorkami.
Posiłek 2: 10:00-12:00
Kanapki z żółtym serem i warzywami
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
5 minut Czas całkowity
398 Kalorie
23 g Białko
42 g Węglo.
17 g Tłuszcze

Składniki
  • 2 kromki chleba żytniego razowego (60 g)
  • 1 sztuka pomidora (160 g)
  • 1 sztuka ogórka (150 g)
  • 4 plastry sera żółtego (60 g)
  • 1 łyżeczka serka śmietankowego (10 g)
  • 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)

Instrukcje
  • 1. Kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym.
  • 2. Na kanapkach układamy plaster sera, plastry pomidora i ogórka.
  • 3. Posypujemy solą i pieprzem.
Posiłek 3: 13:00-15:00
Stripsy z indyka z awokado, warzywami i pieczonymi ziemniakami
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
40 minut Czas całkowity
358 Kalorie
26 g Białko
41 g Węglo.
12 g Tłuszcze

Składniki
  • 1 porcja mięsa z piersi indyka (100 g)
  • 0.25 sztuki awokado (35 g)
  • 1 sztuka ogórka (150 g)
  • 1 sztuka selera naciowego (45 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
  • 2 sztuki ziemniaków (140 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 0.5 łyżeczki papryki słodkiej (1.5 g)
  • 1 szczypta czosnku granulowanego (1 g)
  • 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)

Instrukcje
  • Ziemniaki kroimy na osiem części. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut.
  • Indyka kroimy w paski, posypujemy papryką, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Układamy w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 200 stopniach, przez 15 minut.
  • Pomidora, ogórka i seler naciowy myjemy i kroimy. Awokado i sok z cytryny blendujemy razem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Nakładamy stripsy i warzywa na talerz. Podajemy z sosem. Smacznego!
Posiłek 4: 16:00-18:00
Zupa krem z zielonego groszku z prażonym słonecznikiem
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
30 minut Czas całkowity
372 Kalorie
20 g Białko
57 g Węglo.
11 g Tłuszcze

Składniki
  • 1 porcja zielonego groszku (150 g)
  • 1 sztuka ziemniaków (70 g)
  • 0.5 sztuki selera (100 g)
  • 2 garści szpinaku (50 g)
  • 0.5 sztuki cebuli (55 g)
  • 2 ząbki czosnku (12 g)
  • 1 łyżeczka słonecznika (5 g)
  • 0.5 szklanki napoju sojowego (125 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
  • 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)

Instrukcje
  • 1. Siekamy cebulę, czosnek, obieramy i kroimy seler oraz ziemniaki. W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej cebulę z czosnkiem.
  • 2. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, dodajemy groszek zielony, seler ziemniaki i całość zalewamy wodą nad poziom warzyw. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Gdy warzywa się ugotują dodajemy mleko roślinne, świeży szpinak i całość miksujemy na gładką zupę.
  • 4. Gotową zupę nalewamy do miseczki i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego!