Dzień z jadłospisu
Wtorek, 18.12.2023

Posiłek 1: 6:00-9:00

Kiełbaski na ciepło z musztardą i warzywami

574kcalB: 28T: 24W: 68

Posiłek 2: 10:00-13:00

Domowa granola z bananem i malinami

600kcalB: 30T: 19W: 86

Posiłek 3: 14:00-17:00

Czerwone curry z ryżem

816kcalB: 29T: 31W: 107

Posiłek 4: 18:00-21:00

Kaszka Vitanella, skyr waniliowy, owoc

597kcalB: 31T: 20W: 72

2587B: 118T: 94W: 333

Wypij co najmniej 2,5l wody.

Posiłek 1: 6:00-9:00
Kiełbaski na ciepło z musztardą i warzywami
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
10 minut Czas całkowity
574 Kalorie
28 g Białko
68 g Węglo.
24 g Tłuszcze

Składniki
  • Frankfurterki wieprzowe Pikok Pure – 2.5 sztuki (105 g)
  • Musztarda – 2 łyżeczki (20 g)
  • Ogórek – 1 sztuka (150 g)
  • Papryka czerwona – 1 sztuka (170 g)
  • Chleb żytni razowy – 3 kromki (90 g)

Instrukcje
  • 1. Frankfurterki podgrzewamy w wodzie.
  • 2. Podajemy z musztardą, kawałkami warzyw i pieczywem.
Posiłek 2: 10:00-13:00
Domowa granola z bananem i malinami
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
10 minut Czas całkowity
600 Kalorie
30 g Białko
86 g Węglo.
19 g Tłuszcze

Składniki
  • Płatki owsiane górskie – 4.5 łyżki (45 g)Płatki owsiane górskie – 4.5 łyżki (45 g)
  • Płatki migdałów – 20 g
  • Miód – 1 łyżeczka (12 g)
  • Olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5 g)
  • Banan – 1 sztuka (120 g)
  • Jogurt skyr – 1 opakowanie (150 g)
  • Maliny świeże lub mrożone – 50 g

Instrukcje
  • 1. Banana blendujemy z jogurtem jako bazę do naszej owsianki
  • 2. Na patelni prażymy płatki owsiane i płatki migdałów.
  • 3. Na koniec prażenia dodajemy olej, miód i prażymy jeszcze około 1 minuty. Dzięki temu nasza granola będzie chrupiąca i aromatyczna. Podajemy ze zblendowanym jogurtem i owocami. Smacznego!
Posiłek 3: 14:00-17:00
Czerwone curry z ryżem
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
20 minut Czas całkowity
816 Kalorie
29 g Białko
107 g Węglo.
31 g Tłuszcze

Składniki
  • Cukinia – 100 g
  • Papryka żółta – 0.5 sztuki (85 g)
  • Pieczarki uprawne – 5 sztuk (100 g)Pieczarki uprawne – 5 sztuk (100 g)
  • Natka pietruszki posiekana – 1 łyżeczka (5 g)
  • Mleczko kokosowe 12% – 5 łyżek (100 g)
  • Cebula – 1 sztuka (80 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (6 g)
  • Imbir – 1 plaster (5 g)
  • Ciecierzyca konserwowa – 12 łyżek (240 g)
  • Pomidory z puszki – 0.5 opakowania (200 g)Pomidory z puszki – 0.5 opakowania (200 g)
  • Sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
  • Curry – 1 łyżeczka (4 g)
  • Ryż basmati – 50 g
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki (10 g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (0.25 g)

Instrukcje
  • 1. Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
  • 2. Kroimy warzywa: cukinię w pół plastry, paprykę w paski, pieczarki w plastry, cebulę w pióra, czosnek z imbirem siekamy.
  • 3. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej cebulę, czosnek i imbir.
  • 4. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy cukinię, pieczarki, paprykę i wszystko razem dusimy, aż warzywa będą miękkie.
  • 5. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę i zalewamy wszystko pomidorami z puszki. Gotujemy około 10 minut.
  • 6. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 7. Ugotowane curry doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, przyprawą curry i natką pietruszki.
  • 8. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Posiłek 4: 18:00-21:00
Kaszka Vitanella, skyr waniliowy, owoc
597 Kalorie
31 g Białko
72 g Węglo.
20 g Tłuszcze

Składniki
  • Kaszka z mlekiem smak truskawkowy Vitanella – 1 opakowanie (50 g)
  • Skyr waniliowy Fruvita – 1 opakowanie (150 g)
  • Banan – 1 sztuka (120 g)
  • Orzechy włoskie – 30 g

Instrukcje
  • 1. Kaszkę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jemy ze skyrem, orzechami i owocami.