Dzień z jadłospisu
Piątek, 05.04.2024

Posiłek 1: 6:00-9:00

Sernik z ciasteczkami

668kcalB: 68T: 13W: 71

Posiłek 2: 10:00-13:00

Placuszki z truskawkami

726kcalB: 35T: 23W: 104

Posiłek 3: 14:00-17:00

Makaron z waniliowym twarożkiem i truskawkami

702kcalB: 51T: 13W: 89

Posiłek 4: 18:00-21:00

Gofry z serkiem śmietankowym oraz szynką z kurczaka i warzywami (liczba porcji: 3)

704kcalB: 40T: 32W: 72

Posiłek 5: Dowolna godzina

Pieczone warzywa z sosem orzechowym

201kcalB: 6T: 12W: 21

3001 kcalB: 200T: 93W: 357

Wypij co najmniej 2,5l wody.

Posiłek 1: 6:00-9:00
Sernik z ciasteczkami
Czas przygotowania
20 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
95 minut Czas całkowity
668 Kalorie
68 g Białko
71 g Węglo.
13 g Tłuszcze

Składniki
  • Ser twarogowy chudy – 4 opakowania (1000 g)
  • Herbatniki – 45 sztuk (225 g)
  • Budyń w proszku – 8 łyżeczek (40 g)
  • Jogurt skyr – 1.5 opakowania (225 g)
  • Jajko kurze całe – 4 sztuki (224 g)
  • Cukier waniliowy – 3 łyżki (30 g)
  • Puder z erytrolu – 3 łyżki (15 g)

Instrukcje
  • 1. Do misy miksera wkładamy ser, cukier waniliowy, puder z erytrolu, żółtka, budyń i jogurt. Wszystko miksujemy 15 minut aby pozbawić sernik grudek sera.
  • 2. Ciasteczka łamiemy na kawałki i mieszamy z masą serową.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z masą serową.
  • 4. Na dno piekarnika lub pod sernikiem wstawiamy blachę z wodą.
  • 5. Wkładamy sernik do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika (tryb góra-dół) i pieczemy przez ok. 1 godzinę.
  • 6. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiami, żeby nie upadł.
Posiłek 2: 10:00-13:00
Placuszki z truskawkami
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
15 minut Czas całkowity
726 Kalorie
35 g Białko
104 g Węglo.
23 g Tłuszcze

Składniki
  • Mąka żytnia pełnoziarnista – 12 łyżek (120 g)
  • Jogurt skyr – 1 opakowanie (150 g)
  • Truskawki, świeże lub mrożone – 100 g
  • g Jajko kurze całe – 1 sztuka (56 g)
  • ) Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki (15 g)
  • Proszek do pieczenia – 0.5 łyżeczki (2 g)
  • Soda oczyszczona – 0.5 łyżeczki (2.5 g)
  • Erytrol – 2 łyżeczki (10 g)

Instrukcje
  • 1. W miseczce mieszamy na gładką masę: jogurt skyr, mąkę żytnią, jajko, erytrol, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W razie potrzeby dodajemy stopniowo wodę, aby uzyskać ciasto nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
  • 2. Rozgrzewamy patelnie z kilkoma kroplami oliwę. Na rozgrzaną patelnie nakładamy po łyżce ciasta, zachowując odstępy pomiędzy plackami. Placki smażymy na średnim ogniu.
  • 3. Gdy na plackach pojawią się pierwsze bąbelki (po około 3 minutach) w każdy placuszek wkładamy kilka plasterków truskawek.
  • 4. Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy około 2-3 minut.
  • 5. Przed usmażeniem kolejnych placków, wycieramy patelnie ręcznikiem i ponownie dodajemy kilka kropel oliwy. Smacznego!
Posiłek 3: 14:00-17:00
Makaron z waniliowym twarożkiem i truskawkami
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
20 minut Czas całkowity
702 Kalorie
51 g Białko
89 g Węglo.
13 g Tłuszcze

Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty – 100 g
  • Ser twarogowy półtłusty – 6 plastrów (175 g)
  • Mleko 1,5% – 6 łyżek (90 g)
  • ) Erytrol – 4 łyżeczki (20 g)
  • Truskawki, świeże lub mrożone – 175 g
  • Wanilia ekstrakt – 1 łyżeczka (3 g)
  • Sól – 1 szczypta (0.25 g)

Instrukcje
  • 1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie, odcedzamy.
  • 2. Ser twarogowy łączymy z mlekiem oraz ekstraktem waniliowym oraz jedną łyżką erytrolu.
  • 3. Owoce myjemy, kroimy i posypujemy erytrolem, mieszamy.
  • 4. Makaron mieszamy z serem twarogowym, wykładamy na talerz. Na górę kładziemy owoce. Smacznego!
Posiłek 4: 18:00-21:00
Gofry z serkiem śmietankowym oraz szynką z kurczaka i warzywami (liczba porcji: 3)
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
15 minut Czas całkowity
704 Kalorie
40 g Białko
72 g Węglo.
32 g Tłuszcze

Składniki
  • Jajko kurze całe – 2 sztuki (112 g)
  • Mleko 1,5% – 1.2 szklanki (300 g)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista – 225 g
  • Oliwa z oliwek – 2.5 łyżki (25 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
  • Oregano suszone – 1 łyżeczka (3 g)
  • Sól – 1 szczypta (0.25 g)
  • Serek śmietankowy – 8 łyżek (200 g)
  • Rukola – 80 g
  • Szynka z kurczaka – 24 plastrów (240 g)
  • Papryka czerwona – 1 sztuka (170 g)
  • Ogórek – 2 sztuki (300 g)

Instrukcje
  • 1. Składniki ciasta łączymy ze sobą aż powstanie jednolita masa. Gofry pieczemy w gofrownicy według instrukcji ok 6-8 minut.
  • 2. Gofry smarujemy serkiem śmietankowym, układamy rukolę oraz szynkę z kurczaka oraz pokrojone warzywa.
Posiłek 5: Dowolna godzina
Pieczone warzywa z sosem orzechowym
Czas przygotowania
15 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
50 minut Czas całkowity
201 Kalorie
6 g Białko
21 g Węglo.
12 g Tłuszcze

Składniki
  • Marchew – 1 sztuka (80 g)
  • Pietruszka korzeń – 1 sztuka (50 g)
  • Dynia – 100 g
  • Seler korzeniowy – 0.5 sztuki (100 g)
  • Papryka słodka – 0.5 łyżeczki (1.5 g)
  • Tymianek suszony – 0.5 łyżeczki (1.5 g)
  • Rozmaryn suszony – 0.5 łyżeczki (1.5 g)
  • Kumin – 0.5 łyżeczki (2.5 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól – 1 szczypta (0.25 g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (0.25 g)
  • Masło orzechowe – 3.5 łyżeczki (35 g)
  • Mleczko kokosowe 12% – 0.5 opakowania (100 g)
  • Sos sojowy – 2 łyżki (20 g)
  • Batat – 0.5 sztuki (100 g)

Instrukcje
  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Wszystkie warzywa kroimy, łączymy z oliwą i przyprawami. Pieczemy w piekarniku przez około 30-35 minut.
  • 3. W małym rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe, dodajemy do niego masło orzechowe i sos sojowy, mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.