Dzień z jadłospisu
Sobota, 29.10.2022

Posiłek 1: 6:00-9:00

Borówkowa owsianka na zimno

431kcalB: 16T: 17W: 57

Posiłek 2: 10:00-12:00

Szakszuka z cukinią i papryką

413kcalB: 20T: 23W: 37

Posiłek 3: 13:00-15:00

Pomarańcza

202kcalB: 4T: 1W: 49

Posiłek 4: 16:00-18:00

Szaszłyki z kurczakiem

488kcalB: 20T: 17W: 65

Posiłek 5: 19:00-21:00

Sałatka z łososiem

503kcalB: 40T: 30W: 20

2037 kcalB: 101 gT: 88 gW: 227 g

36 g błonnik1028 mg wapń441 mg magnez

Wypij co najmniej 2,5l wody.

Posiłek 1: 6:00-9:00
Borówkowa owsianka na zimno
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
15 minut Czas całkowity
431 Kalorie
16 g Białko
57 g Węglo.
17 g Tłuszcze

Składniki
  • 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
  • 0.5 szklanki mleka 2% (125 g)
  • 0.5 garści orzechów (15 g)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)
  • 2 garści borówek (100 g)
  • 2 łyżeczki erytrolu (10 g)

Instrukcje
  • 1. Do miseczki wsypujemy płatki i orzechy. Zalewamy mlekiem i mieszamy.
  • 2. Dodajemy owoce i jogurt, mieszamy.
  • 3. Możemy dodać erytrol
Posiłek 2: 10:00-12:00
Szakszuka z cukinią i papryką
Czas przygotowania
5 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
20 minut Czas całkowity
413 Kalorie
20 g Białko
37 g Węglo.
23 g Tłuszcze

Składniki
  • 0.5 opakowania pomidorów w puszce (200 g)
  • 1 sztuka papryki zielonej (170 g)
  • 1 sztuka małej cebuli (50 g)
  • 1 ząbek czosnku (6 g)
  • 2 sztuki jajek kurzych (112 g)
  • 1 szczypta kuminu (1 g)
  • 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
  • 1 kromka chleb żytniego razowego (30 g)

Instrukcje
  • 1. Na patelni dusimy pokrojony czosnek i cebulę. Gdy warzywa nam się zeszklą, dodajemy pokrojoną paprykę i całość dalej smażymy.
  • 2. Gdy warzywa nam się podsmażą i zmiękną, dodajemy do nich pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim.
  • 3. Na gotujący się sos wybijamy jajka. Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż jajka będą gotowe, gotując całość na wolnym ogniu.
  • 4. Gdy jajka są już gotowe, całość przekładamy na talerz i podajemy z pieczywemi. Smacznego!
Posiłek 3: 13:00-15:00
Pomarańcza
202 Kalorie
4 g Białko
49 g Węglo.
1 g Tłuszcze

Składniki
  • 2 sztuki małych pomarańczy (430 g)

Instrukcje
  • 1. Spożyj jako przekąskę po posiłku lub w ciągu dnia.
Posiłek 4: 16:00-18:00
Szaszłyki z kurczakiem
Czas przygotowania
15 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
40 minut Czas całkowity
488 Kalorie
20 g Białko
65 g Węglo.
17 g Tłuszcze

Składniki
  • 7 sztuk pomidorków koktajlowych (140 g)
  • 3 sztuki śliwek (90 g)
  • 0.5 porcji mięsa z piersi kurczaka (50 g)
  • 1 sztuka papryki zielonej (170 g)
  • 1 sztuka cukinii (200 g)
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
  • 3 łyżki ryżu basmati (45 g)

Instrukcje
  • 1. Warzywa kroimy w jednakowe wielkości kawałki – około 2-3 cm
  • 2. Kurczaka myjemy, kroimy w grubą kostkę, mieszamy z oliwą, doprawiamy do smaku i odstawiamy na kilka minut
  • 3. Na drewniane patyki nabijamy na przemian mięso oraz kawałki warzyw i owoców
  • 4. Szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Posiłek 5: 19:00-21:00
Sałatka z łososiem
Czas przygotowania
10 minut Czas przygotowania
Czas całkowity
10 minut Czas całkowity
503 Kalorie
40 g Białko
20 g Węglo.
30 g Tłuszcze

Składniki
  • 1 porcja łososia wędzonego (150 g)
  • 3 garści miksu sałat (75 g)
  • 1 sztuka ogórka (150 g)
  • 1 sztuka pomidora (160 g)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)
  • 2 łyżeczki koperku (8 g)
  • 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)

Instrukcje
  • 1. Miks sałat układamy na talerzu.
  • 2. Ogórka i pomidora myjemy i kroimy w kostkę.
  • 3. Mieszamy warzywa z oliwą i jogurtem przyprawionym solą i pieprzem oraz koperkiem.
  • 4. Dokładamy łososia i warzywa z sosem na sałatę. Smacznego!